OSA

Kränkande särbehandling dödar cirka 86 varje år

Nyare rön pekar på att uppskattningsvis var tjugonde fall av självmord har att göra med kränkande särbehandling på jobbet.

TRAKASSERIER. Mobbning på jobbet leder till ett 80-tal självmord årligen. Sambandet mellan kränkande särbehandling och självmord har stärkts genom flera vetenskapliga studier.

Publicerad Senast uppdaterad

På torsdagen presenterade yrkesmedicinaren Bengt Järvholm en uppdatering av rönen om arbetsrelaterad dödlighet.

Fakta:

Två studier om självmord

En dansk registerstudie från 2022 undersökte förekomsten av självmord och självmordsförsök hos personer som 2004–2014 i frågeformulär angivit att de utsatts för kränkande särbehandling. 98 000 personer ingick i studien.

En svensk studie från 2020 undersökte förekomsten av självmord och bland personer som i arbetsmiljö-undersökningarna angett att de i arbetet utsatts för kränkande särbehandling av sexuell natur. 85 205 personer ingick i undersökningen under perioden 1995–2013 och de följdes upp via patient- och dödsorsaksregistren fram till 2016.

Källa: Folkhälsa och klinisk medicin nr 1/2023

Jämfört med den senaste kunskapsöversikten från 2019, har sambandet mellan kränkande särbehandling och självmord stärkts genom flera svenska och utländska studier. Men Bengt Järvholm påminner om att kunskapsläget fortfarande är ganska osäkert.

– Det är rimligt att tänka sig att människor far illa och att en andel går så långt som till självmord.

Utifrån forskningen anser Bengt Järvholm att det är rimligt att anta att den relativa risken att begå självmord är fördubblad hos den som drabbas av mobbning på arbetsplatsen. Av Arbetsmiljöundersökningarna åren 2011-2019 vet man att nästan en av tio upplever sig utsatt för kränkande särbehandling på arbetsplatsen. Utifrån dessa siffror väljer uppskattningsvis 84 personer årligen att själva avsluta sina liv. I detta matematiska antagande skulle det vara 61 män och 23 kvinnor.

Även om siffrorna är uppskattningar byggda på antaganden, finns inga skäl att inte göra sitt yttersta för att förebygga kränkande särbehandling, resonerar Bengt Järvholm.

– Det är ett arbete som måste bedrivas ute på arbetsplatserna.

Bengt Järvholm, som är senior professor vid Umeå Universitet, har gjort kunskapsöversikten på uppdrag av Arbetsmiljöverket. Den är en uppdatering av de två rapporter som publicerades 2019 och som handlade om arbetsrelaterad dödlighet.

Då räknade Bengt Järvholms team ut att omkring 3 000 personer årligen dör i förtid på grund av exponeringar av olika slag i arbetsmiljön. Siffrorna står sig sedan dess. Några av de skadliga faktorerna bakom flest förtida dödsfall är stress, skiftarbete, damm, asbest, svetsrök, motoravgaser, passiv rökning, buller samt ihållande tungt arbete.

Relaterade artiklar: