ARBETSSKADOR
Två tredjedelar får rehabilitering
SJUKDOMAR. En majoritet av långtidssjuka anser att arbetet bidragit till sjukskrivningen, visar en undersökning. En lika stor andel anser att deras arbetsgivare gjort någon anpassning för att underlätta återgång.
Får de sjukskrivna den rehabilitering som de behöver? Det
har Försäkringskassan undersökt genom en enkätundersökning.
Över 10 000 personer med en pågående sjukskrivning sedan ungefär ett halvår fick enkäten. Drygt 4 000 svarade. Men med en bortfallsanalys och kalibrering kan resultaten anses representativa.
Av de svarande hade hälften en psykiatrisk diagnos, utmattning eller depression, till exempel. 730 hade besvär i rörelseorganen, exempelvis ont i ryggen. Övriga 1 700 hade andra sorters problem som cancer eller sjuklighet i hjärta/kärl.
En god nyhet är att majoriteten, 69 procent, svarar att arbetsgivaren har gjort någon anpassning för att göra det möjligt att komma tillbaka till arbetet. I gruppen med psykiatriska diagnoser var andelen ännu högre: 76 procent.
En mindre god nyhet är att 66 procent av de svarande anser att arbetet på ett eller annat sätt har bidragit till sjukskrivningen.
I svarandegruppen med psykiatriska diagnoser är andelen som anser att arbetet är en bov i dramat ännu högre, 86 procent. Många i denna grupp nämner hög arbetsbelastning, konflikter och kränkande särbehandling.
Svaren betyder inte att arbetet är den huvudsakliga orsaken till sjukskrivningen, påpekar Försäkringskassan i rapporten. Andra faktorer kan också ha bidragit till sjukskrivningen.
28 procent av samtliga svarande säger att arbetet inte bidragit till sjukskrivningen medan endast 6 procent svarar att de inte vet.