HALLÅ DÄR

”Skyddsombuden är hjältar i tuffa miljöer”

”Vi kan inte ha en slit-och-slängsyn på arbetskraft. Tjänstemän pratar ofta om utbrändhet, men även inom industrin måste man kunna prat om hur vi mår i själen.”

ÅSIKTER. Helle Klein blir ny kolumnist i Arbetarskydd. Det är ett uppdrag som passar henne perfekt – debattglad, empatisk och med många års kamp mot usla och farliga arbetsmiljöer.

Publicerad Senast uppdaterad

När Helle Klein gått ut gymnasiet i mitten på åttiotalet ville hon bli präst. Hon tog en teologie kandidatexamen i Lund, men började tveka:

Helle Klein

Ålder: 57

Familj: Make och två bonusdöttrar samt två bonusbarnbarn

Jobb: Direktor för Sigtunastiftelsen

Bakgrund: Präst, journalist, vd, debattör

Bor: Flyttat till Sigtuna, sommarhus i skärgården

Favoritsport: Fotboll, idolen är Zlatan

Ogillar mest: Hot och hat, levt med hot från högerextremister och tvingats ha livvaktsskydd

Dold talang: Skicklig båtförare

 

– Jag tyckte jag var för ung för att verka som präst. Jag tänkte att jag måste se något av livet först.

Livet pågick för fullt i Örebro, där Lars Ilshammar blivit chefredaktör för den lilla pressade S-tidningen Örebro-Kuriren. Han anställde henne som ledarskribent, men gick själv vidare i karriären.

– Då blev jag chefredaktör vid 25 års ålder, berättar Helle, som efter några år värvades till samma jobb på Aftonbladet. 2001 fick hon den tunga posten som tidningens politiska chefredaktör. Med det följde debatter i media och paneler.

Men Gud hade inte glömt Helle, eller tvärtom. 2008 prästvigdes hon och tjänstgjorde sedan i Sofia församling i Stockholm.

– Fast 2013 återvände jag till ”syndens näste”, medievärlden. Jag älskar att skriva, en gång skribent, alltid skribent.

Helle blev chefredaktör och vd för industrifackens tidning Dagens Arbete. Och i fjol fick hon sitt drömjobb som direktor för Sigtunastiftelsen med hotell, restaurang, kurser och konferenser. Hon har 45 anställda och späckat program.

Så varför vill du dessutom skriva i Arbetarskydd?

– Jamen, arbetsmiljön är ju bland det viktigaste som finns. Det handlar om människovärdet. Det finns hur mycket som helst att skriva om.

Läs krönikan:  Riskfaktorer: Ung, utländsk och underentrepenör (arbetarskydd.se)

Har du skrivit mycket om arbetsmiljö tidigare?

– Oh ja, som journalist har jag bevakat frågorna i många år. Jag har till och med startat Arbetarskydds konkurrent Dagens Arbetsmiljö. Den har nu lagts ner och jag tycker det ska bli roligt att jobba för Arbetarskydd.

Hur tycker du arbetsmiljöerna har utvecklats över tid?

– Det har skett en stor omvälvning där slimmade organisationer och pressade arbetsscheman gör att säkerheten ofta ruckas på. För att inte tala om de vilda-västern-miljöer där migrantarbetare överutnyttjas och säkerheten är noll.

Vilka erfarenheter bär du med dig från de tio åren på Dagens Arbete?

– Att det sker alldeles för många olyckor även inom industrin. Och att det ofta är unga som drabbas, ibland med arbetsskador för livet. Det borde bli en större samhällsdebatt om arbetsmiljöerna, inte minst om de tusentals som dör av arbetsrelaterade sjukdomar varje år. I stället har politikerna rustat ner Arbetsmiljöverket så att det saknas resurser för inspektioner och bantat ner arbetslivsforskningen.

Några hjärtefrågor som du vill lyfta fram?

– Att skyddsombuden är hjältar som ofta verkar i tuffa miljöer. Det pågår ett krypskytte mot dem av en ohelig allians mellan Sverigedemokraterna, som vill att staten ska utse dem, och Svenskt Näringsliv. Men jag vet också att vettiga arbetsgivare inser värdet av skyddsombud.

Fler käpphästar du kan tänka dig rida på?

– Den psykosociala arbetsmiljön med all stress och press, mobbning och diskriminering. Det kom nya föreskrifter häromåret, men det är svårt att mäta och hantera. Vi kan inte ha en slit-och-slängsyn på arbetskraft. Tjänstemän pratar ofta om utbrändhet, men även inom industrin måste man kunna prat om hur vi mår i själen.

Och då behöver vi en präst?

– Haha, kanske det. Olyckor är djupt existentiella frågor som handlar om sorg och rädslor. Om det värsta händer är det viktigt att kunna hantera efterarbetet. Och inte minst behöver skyddsombuden få prata av sig och lära sig hantera svåra situationer.

Har du något favoritbibelord?

– Nej, jag är inte den typen. Men jag kan berätta vilka som är de tre vanligaste orden i Nya testamentet: ”Var inte rädd!” I en tid med auktoritära strömningar, krig och katastrofer måste vi skapa tillitskulturer.

Läs mer: