Rektor inte ansvarig vid dödsfall
DÖDSOLYCKA. Under onsdagen meddelade Göteborgs tingsrätt sin dom i ett mål angående arbetsmiljöbrott och vållande till annans död på Sjumilaskolan i Göteborg då ett barn den andra mars 2022 miste livet efter att ha fallit från ett berg på skolgården.
Rektorns försvarsadvokat Per Gunnarsson säger att eftersom tidigare rektorer hade påtalat brister vid ombyggnation som Lokalförvaltningen har haft kännedom om så friades rektorn. Det fanns också skyddsräcken och trappräcken som är uppförda enligt byggstandard.
– Det här är ingen dom att fira. Det finns inga vinnare i ett mål är ett barn har dött, säger Per Gunnarsson.
En annan aspekt som försvaret anförde är att det fanns ett rastvaktschema och ansvarsfördelning om vem som tog hand om säkerheten på skolgården.
Det kan också påvisas att rektorn hade påpekat att riskbedömningar för berget inte fanns med i dokument för ombyggnation som Lokalförvaltningen presenterade innan den skulle ske.
– Både organisationen och skyddsräcken har varit tillräckliga, och berget har funnits där i tusentals år ändå har Göteborgs stad valt att lägga skolan där. Skolan har också funnits där länge och det har inte skett någon olycka tidigare.
Försvaret anförde att rektorn inte hade haft tillräcklig utbildning och kompetens för att ta emot delegering av arbetsmiljöuppgifter från Grundskoleförvaltningen. Att hon hade arbetsmiljöansvar för personal och elever var tydligt men inte omfattningen av ansvaret för den fysiska miljön på skolan.
– Den här domen kommer att ha betydelse för en mängd rektorer, avslutar Per Gunnarsson.
Åklagaren Martin Elofsson anförde att det låg på rektorn att se till att barnen hade en säker utomhusmiljö som förhindrade olycksfall och att hon därigenom av oaktsamhet orsakat barnets död.
– I det här fallet tyckte de att det inte var en tillräckligt tydlig delegering kring ansvaret för naturelement på skolgården, så det är i huvudsak därför man ogillar åtalet, men man tycker fortfarande att det är ett arbetsmiljöbrott och dömer ut företagsboten.
Åklagaren yrkade på en företagsbot för Göteborgs kommun på 1,5 miljoner kronor eftersom man inte anser att kommunen gjort allt vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottet.
– Jag drar slutsatsen att om tingsrätten hade bedömt att det var en tillräckligt tydlig delegering kring arbetsmiljöansvaret i utomhusmiljön hade ansvaret landat på rektorn. Om inte annat sätter det fingret på hur viktigt det är att man fördelar ansvaret inom en organisation och att man fördelar ut det på ett tillräckligt tydligt sätt.
Tingsrätten anser att det finns oklarheter kring ansvarsfördelningen mellan Grundskoleförvaltningens och Lokalförvaltningen för åtgärder kring berget och att delegationen till rektorn hade varit otillräcklig. Tingsrätten ogillar åtalet mot rektorn.
Tingsrätten anser att bristerna i arbetsmiljöarbetet varit en väsentlig bidragande orsak till barnets död och att man har brustit i det systematiska arbetsmiljöarbetet eftersom risken med fall från berget inte har tagits med och därmed inte följts upp. Tingsrätten anser att Göteborgs kommun inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brott och utfärdar en företagsbot på 1,2 miljoner kronor.
Skolans rektor frias från brottsmisstanken om arbetsmiljöbrott. Göteborgs kommun döms till att betala 1,2 miljoner kronor i företagsbot.