RÄTTSLIGT

Rätt mot kassan om stressymtom

Försäkringskassan avslog begäran om livränta med motiveringen att orsakerna till utmattningen inte hade med arbetsuppgifterna att göra.

FÖRVALTNINGSRÄTTEN. En journalist har efter överklagan fått rätt mot Försäkringskassan och får sina besvär klassade som arbetsskada.

Publicerad Senast uppdaterad

Bakgrund: Journalisten har varit sjukskriven i perioder sedan början av 2000-talet. Hen har haft regelbundna kontakter med vården och fått hjälp med depression och ångest. I perioder har journalisten gått ned i arbetstid. Sommaren 2022 sjukskrevs journalisten på heltid. Hen har anmält besvären som arbetsskada. I läkarintyget anges recidiverande depression och generaliserat ångesttillstånd. Läkaren beskriver aktivitetsbegränsningar som svårigheter med sociala interaktioner, påtaglig energilöshet samt kognitiv uthållighet.

Kassan konstaterar att villkoren för livränta är uppfyllda. Journalisten har en nedsatt förmåga att skaffa inkomst för arbete under minst ett år. Kassan tar bland annat upp ett avgörande i Förvaltningsöverdomstolen, FÖD 1982-31, om faktorer på jobbet som kan orsaka besvär som inte klassas som arbetsskada. Det handlar om vantrivsel med arbetskamrater, samarbetsproblem, meningsmotsättningar och företagsnedläggelse. Kassan konstaterar sedan att det snarare är den typen av problem på jobbet som orsakat journalistens besvär än de faktorer som kan godkännas som orsak till arbetsskada, till exempel långvarig stress, avsaknad av återhämtning och oförmåga att påverka situationen. 

Man går igenom journalistens anmälan och konstaterar att bland annat nämns oro inför att nya ägare skulle ta över och en ”konflikt” med en arbetsledare om arbetsuppgifter. (Journalisten påpekar själv att hen inte kallat den diskussionen för ”konflikt”.) 

Försäkringskassan koncentrerar beslutet på beskrivningen av faktorer som inte är godkända för arbetsskada. Journalistens arbetsskadeanmälan får ej godkänt. Livräntebegäran avslås. 

Förvaltningsrätten: Det är ostridigt att journalisten haft en förhöjd känslighet och sårbarhet samt att ”exponeringen för riskfaktorerna varit av sådan intensitet, omfattning och varaktighet att den i sig är tillräcklig, vid beaktande av journalistens förhöjda känslighet och sårbarhet”. Den psykiatriska vården har under kontakter med journalisten återkommit till samband mellan hans besvär och situationen på arbetet. Rätten pekar också på bristen på återhämtning och att journalisten återvänt till samma situation på arbetet flera gånger. 

Domslut: Övervägande skäl talar för journalistens utmattningssyndrom och nedsatta förmåga i arbetet. Förvaltningsrätten avvisar Försäkringskassans resonemang och företagsnedläggelse och vantrivsel med arbetsuppgifterna. Journalisten beviljas livränta. 

Förvaltningsrätten i Malmö. Den 12 juni 2024. 12228-23