RÄTTSLIGT

Malmö flygplats får betala 600 000 

En gul och vit byggnad
United Parcel Service Sweden Aktiebolag var ålagt att åtgärda arbetsmiljöbrister i Malmö.

FÖRVALTNINGSRÄTTEN. United Parcel Service Sweden Aktiebolag åtgärdade inte arbetsmiljöbrister på Malmö flygplats – ska betala en sanktionsavgift på 600 000 kronor

Publicerad

United Parcel Service Sweden Aktiebolag ska betala en sanktionsavgift på 600 000 kronor eftersom Arbetsmiljöverket vid en inspektion fann brister i arbetsmiljön på arbetsstället UPS Malmö Airport. 

Arbetsmiljöbristerna som skulle åtgärdas var förbättrade undersökningar, riskbedömningar och handlingsplaner på arbetsplatsen, en otydlig fördelning av arbetsmiljöansvar specifikt på nattskiftet i sorteringen – samt att de personer som har arbetsmiljöansvar har rätt befogenheter, resurser och kompetens för att utföra arbetsmiljöuppgifterna. 

Arbetsmiljöverket ville också se åtgärder vid tung manuell hantering och att vissa arbetsstationer är för trånga speciellt vid uppackning från lastbil till transportband samt uppackning från flygcontainrar samt att det förekommer repetitivt arbete och ogynnsamma arbetsställningar och arbetsrörelser. 

Vid vissa transportband saknas det också nödstopp och stopp. Sedan föreläggandet har bolaget inte åtgärdat bristerna inom den angivna tiden efter Arbetsmiljöverkets inspektion och myndigheten ansökte om att sanktionsavgiften skulle dömas ut. 

Förvaltningsrätten anser att bristerna inte ska anses åtgärdade och att United Parcel Service Sweden Aktiebolag ska betala en sanktionsavgift på 600 000 kronor. Bolaget har sedan dess överklagat beslutet till kammarrätten men återkallade sedan överklagandet och förvaltningsrättens dom står därmed fast.

Förvaltningsrätten i Stockholm, 21 maj 2024, mål 24180-22