nyheter

"Varför kräver ingen fler arbetsmiljö-inspektörer?"

Arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson (L) och jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L) under en pressträff om dödsolyckor på svenska arbetsplatser.

ARBETSMILJÖVERKET. Dödsolyckorna ökar men ingen kräver fler arbetsmiljöinspektörer. Jenny Bengtsson, själv inspektör, ifrågasätter prioriteringarna.

Publicerad Senast uppdaterad

I december meddelade biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg att regeringen skulle se till att Arbetsmiljöverket gör fler fysiska, oanmälda inspektioner. Det var bara några dagar efter bygghissolyckan i Sundbyberg då fem arbetare omkom.

– Suveränt och ganska okontroversiellt. Alla inspektörer ställer upp på det målet, säger arbetsmiljöinspektören Jenny Bengtsson som också är krönikör i Arbetarskydd.

Hon intervjuas av Jonas Nordling i dagens avsnitt av Arbetarskydds podd.

Paulina Brandbergs prioritering ska dock ske inom myndighetens befintliga resurser. Dessa är redan knappa, enligt Jenny Bengtsson.

– Vi har i runda slängar 270 till 280 arbetsmiljöinspektörer i Sverige. Det ligger långt under det absoluta minimum som ILO ställer upp. Vi skulle egentligen vara fler än 500.

Jenny Bengtsson kan inte hjälpa att tänka på reaktionerna som följer av att viss brottslighet ökar. Då brukar svaret vara fler poliser, säger hon.

– Men när människor dör på arbetsplatser i en takt som inte går att matcha fast man går många år tillbaka och då det sker påtagliga skador och fler sjukdomar, då är aldrig svaret fler arbetsmiljöinspektörer.

En start kunde vara att tilldela Arbetsmiljöverket tillräckliga resurser så att myndigheten åtminstone förmår behålla det nuvarande antalet inspektörer, anser Jenny Bengtsson. I dagsläget förekommer det att arbetsmiljöinspektörer av olika skäl lämnar verksamheten utan att det sker ersättningsrekrytering. Personalstyrkan är krympande.

Av regeringens regleringsbrev till Arbetsmiljöverket för 2024 framgår att myndigheten förväntas arbeta effektivare så att antalet inspektioner kan öka. Samtidigt vill regeringen alltså att andelen oanmälda, fysiska inspektioner ska öka.

Läs mer: