ORGANISATION

Miljonregn över utbildning i arbetsmiljö

När chefer och skyddsombud utbildas tillsammans i arbetsmiljö får de en gemensam grund att stå på. Arkivbild.

UTBILDNING. Parterna i privat sektor satsar 35 miljoner kronor på arbetsmiljöutbildning. Pengarna finns att söka hos Afa Försäkring och det uppmuntras att chefer och skyddsombud utbildar sig tillsammans.

Publicerad Senast uppdaterad

Ännu en gång sponsrar Svenskt Näringsliv, LO och PTK arbetsmiljöutbildning genom sitt gemensamma försäkringsbolag Afa Försäkring. Denna gång finns 35 miljoner kronor att söka från den 1 september och 16 månader framåt.

Parterna vill särskilt gynna de gemensamma utbildningarna, där chefer och skyddsombud på en arbetsplats ”sätter sig i skolbänken” tillsammans. Den typen av upplägg kan få den högsta ersättningsnivån på 80 procent av utbildningskostnaden, berättar Anna-Mia Olofsson, avdelningschef på Arbetsmiljöutbildning och Rehabiliteringsstöd på Afa Försäkring.

− Vinsten är framför allt att man får en gemensam grund att stå på och blir bättre på att samverka kring det systematiska arbetsmiljöarbetet.

I enkäter från tidigare likartade satsningar har det visat sig att utbildningsdeltagarna är särskilt nöjda med de upplägg där chefer och skyddsombud utbildas tillsammans.

− Många säger att man får samma språk. Man får upp ämnen på bordet som man inte hade så lätt att prata om tidigare, säger Anna-Mia Olofsson.

Satsningen riktar sig till företag i privat sektor som har kollektivavtal.

Läs mer: