döden på jobbet

Vanligt med dödliga fallolyckor

Arbetsmiljöverket hanterar många fallolyckor varje år.

FALL. Efter trettio års rutin som snickare gjorde Franz ett misstag. Han föll genom en ventilationstrumma sjutton meter ner på källarens betonggolv och omkom.

Publicerad

Det var ungefär som ett sådant rör som barnen åker rutschkana genom i lekparken, 63 centimeter i diameter. Men det här stod lodrätt och skickade ner Franz i fritt fall mot döden.

Franz (som heter något annat) var från Polen och började jobba på byggen så snart han slutat skolan. Med tiden blev han en skicklig snickare och 2017 beslöt han i likhet med många kollegor ta jobb i Sverige där lönerna är betydligt bättre. Frans trivdes bra i Sverige och hade arbetat här i landet i fem år när olyckan inträffade.

Då jobbade Franz åt bemanningsbolaget Jobzone och var sedan tre veckor inhyrd som snickare hos det östgötska byggbolaget Åhlin & Ekeroth för ett nybygge av bostadsrätter i Linköping. Tillsammans med en polsk kollega skulle han denna dag snickra en sarg på taket kring en ventilationsgenomföring.

En tunn plåtskiva

Ventilationstrumman som löpte genom husets våningar hade just kapats några decimeter över golvet på vindsvåningen av en ventilationsmontör. Hålet var tidigare täckt av en stadig plywoodskiva, som nu ersattes av en tunn plåtskiva, mest för att verktyg inte skulle trilla ända ner i källaren.

När Franz och hans kollega kom tillbaka från lunch klockan halv två tog de itu med sargbygget kring hålet i taket. Men det var trångt däruppe och de insåg att det var smartare om en av dem jobbade kvar på taket och den andre underifrån på vindsgolvet 1,5 meter längre ner.

Bara några meter bort fanns en taklucka med trappa som ledde ner till vindsvåningen. Men Franz valde i stället att sänka sig ner genom hålet i taket. Hans fötter landade då på plåten över ventilationstrumman. När han lastade av kroppstyngden från armarna i taköppningen gav plåten vika och han rasade rakt ner i röret. Han föll fem våningar och landade på betonggolvet i husets källare.

Kollegan som var på väg att hämta ett verktyg insåg vad som skett och tog sig snabbt ner i källaren och fick tag i arbetsledaren som ringde 112. Ambulans kom på några minuter eftersom Universitetssjukhuset ligger bara en kilometer bort. Franz var märkligt nog vid medvetande, men med brutna ben, skador på bäcken och rygg samt med inre blödningar. Trots att han snabbt kom under vård avled han fem dagar senare.

Ärendet avslutat

Arbetsmiljöinspektör Denisa Samuelsson vid Arbetsmiljöverket utredde ärendet, samlade information och dokumentation från de båda aktörerna med arbetsmiljöansvar, Jobzone och Åhlin & Ekeroth, inspekterade platsen och intervjuade skyddsombuden.

Fakta

Vanliga fallolyckor

I fjol dog åtta personer i fallolyckor på jobbet. Från ett hemskt fall på hundra meter ur en trasig hisskorg till att snubbla på marken och dö av huvudskador. Fallolyckor är vanliga i byggbranschen där arbetet ofta sker på hög höjd. Men de är också onödiga när det ofta slarvas med säkerhetslinor eller skyddsräcken. Eller så är det ”jag-ska-bara-olyckor” som i Franz fall som vi valt att titta närmare på.

Arbetarskydd har gått igenom de dokument i fallet som bedömts vara offentliga och hittar bara en kritisk punkt:

I Åhlin och Ekeroths dokument ”Skydds-och ordningsregler Entreprenad” står: ”Måste en skyddsanordning tas bort för att ett arbete ska kunna utföras, är det en skyldighet att meddela byggarbetsmiljösamordnaren, vidta tillfälliga skyddsåtgärder och att omedelbart återställa anordningen efter avslutat arbete.” Detta gjordes inte under de timmar plywoodskivan var ersatt av en metallskiva över ventilationstrumman.

I sitt beslut skriver Arbetsmiljöverket:

”Arbetsmiljöverket bedömer att er utredning och era åtgärder/åtgärdsplaner inte ger anledning till några ytterligare tillsynsinsatser från vår sida. Vi har därför avslutat ärendet.”

Franz gjorde ett ”jag-ska bara”-misstag, alltså tog en liten genväg av bekvämlighet eller för att spara tid. Det blev hans död.

//Fotnot: Franz heter egentligen något annat och hans fall inträffade i november 2021, men kom att registreras under fjolåret på grund av en formellt felaktig anmälan till Försäkringskassan.