ARBETSSKADOR
Två döda i kvävningsolycka

DÖDSOLYCKA. Två män i 40-årsåldern har avlidit efter att ha segnat ner i en tank där svavelväte bildats på ett återvinningsföretag i Ängelholm. Sex brandmän har förts till sjukhus för kontroll.
De två männen i 40-årsåldern skulle rengöra en tank som innehållit avloppsslam, som bildat rötgaser, framför allt svavelväte. Båda männen föll ihop i tanken sedan de andats in gasen som i hög koncentration snabbt blockerar andningen.
Räddningstjänst, polis och ambulans larmades 07.20 och sex brandmän lyckades få ut de båda männen i miljön som bedömdes vara både explosiv och giftig. Men räddningsarbetet var komplicerat.
- Det var ett svårt att arbete där man tog upp dem via väldigt knepiga gångar, säger insatsledaren från räddningstjänsten, Ola Morin till TT.
En av männen avled senare på sjukhus och den andre bedöms ha fått allvarliga skador. Sex av brandmännen som deltog i insatsen har förts till sjukhus för observation under dagen.
– Efter insatsen uppvisade de olika grader av symtom, säger Jonas Hemert på Räddningstjänsten Skåne Nordväst.
– Några drabbades av illamående och någon av kräkningar. Sjukvårdspersonal på plats undersökte brandmännen och bedömde att de måste till sjukhus.
När brandmän går in i en misstänkt giftig miljö har de andningsskydd och branddräkt, ungefär som vid rökdykning.
Hur kunde de få i sig gas om de hade andningsskydd?
– Det går rätt snabbt när det gäller att rädda liv, förklarar Jonas Hemert. En möjlighet, men det är en spekulation, är att de inte haft på maskerna på tillräckligt stort avstånd.
Det är noga fastställt genom olika zoner för olika ämnen vilka avstånd som kräver andningsskydd vid misstanke om giftig gasutveckling.
– Men från början visste vi inte exakt vilka gaser brandmännen skulle möta, säger Jonas Hemert.
Svavelväte (H2S) bildas bland annat vid förruttnelseprocesser och luktar starkt av ”ruttna ägg”. Gasen är brand- och explosionsfarlig och leder i tillräckligt hög koncentration till medvetslöshet. Den angriper ögon, andning och hämmar blodets förmåga att transportera syre. Vid hög exponering leder den till döden.