SÄKERHET

Brandmän chockade av hissolycka med pojke

Fem brandmän från stationen i Gårda åkte på den anmälda klämolyckan.

KRISSTÖD. Olyckan då en liten pojke föll i ett hisschakt i Göteborg har anmälts av Räddningstjänsten till Arbetsmiljöverket. Fallet inträffade under pågående räddningsinsats och flera brandmän chockades.

Publicerad Senast uppdaterad

krisstöd

Krav på rutiner för krisstöd

  • I anslutning till en allvarlig händelse i arbetet kan avlastningssamtal vara viktiga för återhämtning och för att normalisera situationen.
  • Alla arbetsplatser ska ha rutiner för första hjälpen och krisstöd.
  • Chefer ska ha tillräckliga kunskaper om krisstöd för att kunna planera och ordna detta på ett lämpligt sätt.
  • Företagshälsovården kan vara ett professionellt stöd.

Källa: AFS 1999:7

På torsdagen fick Räddningstjänsten ett larm om att en pojke i förskoleåldern hade fastnat i en hissdörr i ett flerbostadshus i stadsdelen Johanneberg i Göteborg. På söndagen kom beskedet att pojken avlidit på sjukhuset. 

Lars Klevensparr, chef för Räddningstjänsten i Storgöteborg

– Han satt fast med ett ben eller en arm. Uppgifterna går isär, säger Lars Klevensparr, chef för räddningstjänsten i Storgöteborg.

Fem brandmän från stationen i Gårda åkte ut. Under räddningsinsatsen inträffade något som gjorde att pojken föll ner i hisschaktet. Fallhöjden motsvarar fem våningar. Han vårdas i skrivande stund på sjukhus med mycket svåra skador. Enligt Lars Klevensparr har Polisen inlett en utredning som förhoppningsvis kan fastställa exakt vad som hände.

– Utredningen får ha sin gång. I normalfallet startar vi en egen utredning, men det blir fel om vi också börjar ställa frågor.

Hur har personalen reagerat på händelsen?

– En av mina chefer säger att han aldrig varit med om att brandmän tagit så illa vid sig. De är chockade och bedrövade och mår kolossalt dåligt. Det kan man förstå. Tankarna går till den lilla pojken och hans familj. Alla vi i Räddningstjänsten känner också med kollegorna.

Vad har Räddningstjänsten i egenskap av arbetsgivare vidtagit för åtgärder?

– Efter insatsen tog vi direkt brandmännen ur tjänst, enligt fastställd rutin. Vi har ett etablerat kamratstöd sedan länge och kontaktar företagshälsovård. Vi upprättar en anmälan till Arbetsmiljöverket där vi kortfattat beskriver händelsen. Omhändertagandet pågår ännu. Det kan nog vara läge för oss att ta till ännu mer professionell hjälp i form av psykolog, säger Lars Klevensparr.

Läs mer: