ARBETSOLYCKOR
Polisen: "Vi vet att trauman måste bearbetas."

DÖDSSKJUTNINGAR. Polisen i Örebro tvingades hantera det svåraste i yrket, pågående dödligt våld. ”Krisstödet har fungerat bra” säger Lars-Olov Lugne, huvudskyddsombud i polisregion Bergslagen.
Beskjutning, rökgranater och redan döda offer mötte poliserna som ingrep vid Risbergska skolan förra veckan. Innan insatsen var över fick de uppleva scener värre än de någonsin övat för.
Poliser är utbildade och tränade att hantera situationer som vi andra förhoppningsvis slipper vara med om, men de är också människor. Eftersom poliser utsätts för obehagliga händelser är det psykosociala omhändertagandet särskilt viktigt i deras yrke.
I Örebro ordnade polisen bland annat ett ”öppet hus” där krisstödshandledare fanns på plats, för personal som deltagit i insatsen, berättar Lars-Olov Lugne:
– Det är väldigt viktigt att få prata när man har deltagit i en påfrestande situation, om man har behov av det.
Som jag förstår gick den första polispatrullen på plats omedelbart in i skolan, enligt metodiken för att hantera pågående dödligt våld ...
Den tid är sedan länge över då uniformspersonal förväntades skaka av sig traumatiska upplevelser och gå vidare på egen hand.
Krisstödet har nu fortsatt med så kallade samtal efter händelse med polisens krisstödsorganisation, vilket är det första formaliserade och viktiga steget i krisstödshanteringen.
– Attityderna har förändrats mycket, konstaterar Lars-Olov Lugne. Vi är medvetna om att trauman måste bearbetas och att de kan ligga latent och reaktioner kan utlösas av någon händelse mycket senare.
Hur de 130 poliser som deltog i insatsen i Örebro kommer att reagera går inte att säga ännu:
– Det går inte att säga något generellt om hur det här påverkat de som varit och fortfarande är inblandade. Men det är viktigt att traumatiska händelser omhändertas så att de inte hamnar i en ryggsäck som till slut blir för tung, och jag tycker att arbetsgivaren har skött det psykosociala omhändertagandet bra hittills.
Massmorden i Risbergska skolan är klassad som en så kallad särskild händelse, men även det psykosociala omhändertagandet hanteras som särskild händelse. Det tycker Lars-Olov Lugne är viktigt:
– Det är första gången jag känner till att det har gjorts, och jag tror att det är en framgångsfaktor. Jag upplever att det har gett arbetet en annan tyngd. Samverkan med skyddsombudsorganisationen har också varit mycket bra.
Med på plats vid skolan var en grupp med polisaspiranter. Aspiranter är fortfarande under utbildning men är poliser när de är i tjänst. De får dock inte arbeta ensamma utan ska ingå i en patrull med minst två poliser. Annars blir det ensamarbete.
Kan inte ensamma poliser ingripa i farliga situationer?
– Ensamarbete ska inte förekomma. Men om det till exempel handlar om att rädda liv tror jag att många ändå väljer att ingripa.
Den direkta insatsen satte polisen på svåra prov, bland annat blev de initialt beskjutna av gärningsmannen.
– Som jag förstår gick den första polispatrullen på plats omedelbart in i skolan, enligt metodiken för att hantera pågående dödligt våld som vi tränar på, säger Lars-Olov Lugne.
Han vill inte gå in på metodiken i detalj men säger att den innebär att polisen utsätter sig för oerhört stor fara, till skillnad från hur man normalt arbetar. Erfarenhet från liknande dåd utomlands visar dock att gärningsmän som uppmärksammas på att polisen är på plats avbryter dödandet.
– Vi ska vara enormt tacksamma mot poliserna på plats. Deras agerande kan ha räddat väldigt många liv, säger Lars-Olov Lugne.
I förra veckan spreds också medieuppgifter om att poliserna i Örebro ”säkerhetsbefriats”. Det tolkades av vissa medier som att de själva kunde välja när de kände för att återgå i tjänst. Så var det inte alls, förklarar Polisens nationella huvudskyddsombud Patrik Danielsson:
– Nej, det har inget med krisstöd att göra. Det är en ren arbetstidsfråga. Om poliser haft för lång tjänstgöring kan arbetsgivaren säkerhetsbefria dem så att de får sin återhämtning innan de går på sina pass igen. De ska kunna få elva timmars dygnsvila.