ARBETSOLYCKOR
Flera anmälningar mot Oceanabranden

DÖDSOLYCKA. Branden på Oceana i Göteborg utreds av tre myndigheter och lär ta tid. Arbetsmiljöverket utreder flera 3 3:a-anmälningar om dödsfallet, personskada och allvarlig fara för liv och hälsa.
Vattenlandet Oceana var en komplicerad byggnad och svår för räddningstjänsten att hantera. Brandskyddet planerades av konsultföretaget FSD Göteborg AB. Under projekteringen granskades det och godkändes av räddningstjänsten. I anläggningen fanns ett omfattande sensor- och sprinklersystem för användning när bygget var klart.
Men under byggtiden låg ansvaret för brandskydd hos byggföretaget NCC. Företaget har genomfört regelbundna skyddsronder, den sista så sent som fem dagar före branden den 12 februari, utan anmärkning. Då kontrolleras bland annat att utrymningsvägar är fria, skyltning och belysning av nödutgångar, brandskyddsutrustning, förvaring av gasflaskor och brännbart material samt rutinerna för ”heta arbeten”.
De första ögonvittnesskildringarna liksom uppgifter från Liseberg AB antyder att branden startade i samband med ett ”hett jobb” i en av de utanpåliggande rutschkanorna varefter rökgaser stigit upp och in i byggnaden där de sedan exploderade.
Ärendet utreds av polisen under rubriken allmänfarlig vårdslöshet och framkallande av fara för annan genom arbetsmiljöbrott. Även Statens haverikommission utreder orsakerna till branden.
För Arbetsmiljöverket gäller det att undersöka om arbetsmiljölagen efterföljts och att hantera anmälningar från räddningstjänsten och företagen om dödsfall, personskada och tillbud enligt paragraf 3 3:a.
– Vi har fått in ett antal 3 3:a-anmälningar, säger regionchefen Pernilla Niia i Göteborg.
– Våra inspektörer går in och tittar på de ställen de kan. De träffar arbetsgivarna vid bygget och pratar om händelserna.
Utredarna från de olika myndigheterna samarbetar för att inte dubbelarbeta:
– Vi samordnar oss med polis och åklagare och har kontakter med brandkåren, säger Pernilla Niia. Vi ska ju använda statens resurser så vettigt vi kan.
En viktigt syfte med utredningen är att dra lärdom för att eliminera risker vid snarlika byggen, inte minst eftersom Lisebergs styrelse beslutat att anläggningen ska byggas upp igen.
Vid branden hann samtliga verksamma på arbetsplatsen, utom den omkomne tjänstemannen, evakueras innan rökgaserna exploderade. 16 personer fördes till sjukhus för kontroll med lindriga åkommor.
– Dödsfallet är en tragedi, säger Pernilla Niia, men det hade kunnat gå så mycket värre. Det vill jag inte ens tänka på.
Läs mer: