ARBETSOLYCKOR

Massivt krisstöd sedan elva dött i skolskjutningen

Området runt Risbergska Campus dagen efter skolskjutningen på Risbergska skolan i Örebro som krävde minst 11 liv.

Masskjutningen i Örebro är den dödligaste arbetsmiljöhändelsen sedan Estonia. Örebro kommun har dragit igång ett omfattande krisstöd.

Publicerad Senast uppdaterad

Elva personer är döda efter masskjutningen på Campus Risbergska i Örebro på tisdagen. Ytterligare ett antal skadade får sjukvård, enligt Polisen.

Campus Risbergska ordnar kommunal vuxenutbildning och SFI, svenska för invandrare. Verksamheten sorterar under Gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen i Örebro kommun.

Lars-Åke Brattlund, HR-direktör i Örebro kommun, säger att krisstödet tre dagar efter masskjutningen fortfarande befinner sig i en akut fas. Arbetskamrater behöver få tid och utrymme att stötta varandra, lyssna och trösta.

– Det kollegiala är kanske det allra viktigaste i det korta perspektivet. Vi har sänt ut signalen att det här måste få ta tid och att man måste finnas där för varandra.

Kommunen erbjuder alla som känner behov telefonsamtal med utbildad terapeut. När det gäller den direkt drabbade arbetsplatsen, Campus Risbergska, ordnade kommunen dagen efter masskjutningen ett möte för de 200 i personalen.

– Det var verkligen i den akuta fasen, klockan 13 dagen efter. Där hade vid stödjande personal på plats som kunde leda samtalet.

Arbetsplatsen är stängd tills vidare. Lars-Åke Brattlund säger att kommunen håller kontakten med personalen. Samtidigt planerar förvaltningen för hur en trygg återgång till verksamheten för både personal och elever ska gå till.

Lars-Åke Brattlund är HR-direktör i Örebro kommun.

– Vi ska återuppta verksamheten så snart som möjligt. Men när det är kan jag inte säga just nu.

På fredagen förväntas myndigheterna vara klar med identifieringen av offren, enligt Dagens Eko. Anhöriga ska få definitiva besked. Lars-Åke Brattlund räknar med att det kan komma att utlösa ytterligare krisreaktioner.

– Då kommer en del verksamheter att få bekräftat sina värsta farhågor. Det får vi hantera allt eftersom utifrån vad som händer. De kolleger som inte har fått kontakt med sin kamrat på några dagar lever nog i ett gränsland av hopp och insikten att det kanske inte har gått bra.

Ordföranden i Sveriges Lärares lokalförening i Örebro, Anna Nilsson, sade på onsdagen till Arbetarskydd att kommunens krisberedskap fungerat som det är tänkt.

– Man har agerat helt by the book. Det är jättemånga människor som är i kris och så vitt vi vet så har man tryckt på knappen och det är igång.

Campus Risbergska är stängd efter händelsen.

– Skolans ledning har ett möte med personalen under onsdagen, men inte på skolan utan någon annanstans. Man får inte ens åka in på parkeringen, det är avspärrat.

Anna Nilsson säger att Sveriges Lärares lokala föreningsstyrelse finns till hands, om det behövs. Under onsdagsmorgonen hade hon varit i telefonkontakt med fackligt förtroendevalda och medlemmar.

– Några huvudskyddsombud är ute på sina arbetsplatser, på gymnasieskolor där vi vet att de behövs.

Däremot har den lokala styrelsen fattat beslutet att avvakta med att höra av sig till medlemmar som arbetar på Risbergska, det är i första steget arbetsgivarens uppgift.

– Men vi är tydliga med att vi finns tillgängliga. Om skolor önskar att vi kommer ut och pratar så erbjuder vi det såklart.

Anna Nilssons intryck är att medlemmarna har ett bra stöd av varandra ute på arbetsplatserna och att kommunens krisstöd gör ett bra jobb.

Den kommunala vuxenskolan Campus Risbergska ligger mellan Hagagatan och Svartån i västra Örebro.

Huruvida Sveriges Lärare har medlemmar som är skadade eller döda hade Anna Nilsson ingen information om på onsdagen.

Sveriges Lärares lokalförening i Örebro har två ordföranden. Den andra, Petter Kraftling, har sitt ordinarie jobb på just Campus Risbergska och var under gårdagen inrymd under masskjutningen. Han, kolleger och elever blev evakuerade av Polisens insatsstyrka. Tidningen Vi Lärare fick på tisdagen en intervju med honom.

”Jag är chockad. Man har inte förstått vad som hänt eller omfattningen. Och jag är orolig för kollegorna”, sade Petter Kraftling till Vi Lärare.

En av vaktmästarna på Campus Risbergska finns bland de skottskadade som opererats och vårdas på sjukhus, rapporterade SVT på onsdagen.

På platsen för masskjutningen finns flera skolor. De flesta, men inte alla, var stängda under onsdagen. En kommunal förskola ligger inom det avspärrade området och dess verksamhet är flyttad till annan plats.

I Estoniaolyckan 1994 omkom 143 personer som omfattas av arbetsskadestatistiken, 50 män och 93 kvinnor. Sedan dess har ingen så dödlig händelse inträffat i en svensk arbetsmiljö, som masskjutningen på Campus Risbergska.

Läs mer: