RÄTTSLIGT

Fängelse för bärföretagets ägare

Tingsrätten anser att thailändarna utsatts för grov människoexploatering

TINGSRÄTTEN. En norrländsk bärföretagare och hans fru döms till 2,5 års fängelse och sju års näringsförbud för grov människoexploatering. De ska betala 200 000 kronor per målsägare och 4,4 miljoner till staten.

Publicerad Senast uppdaterad

De thailändska bärplockarna kom till Sverige i fjol för att tjäna pengar på att plocka blåbär, lingon och hjortron. Företagaren i Åsele rekryterade 150 thailändare, men tog deras pass så att de inte skulle kunna lämna landet.

De utlovades enligt Expressen en lön på 40 000 kronor i månaden samt mat och boende, men fick betalt per kilo bär. Thailändarna stod i skuld till företagaren med 20 000 kronor för resan och lönen gick till att betala av skulden.

De arbetade enligt uppgift sju dagar i veckan, ibland upp till 15 timmar, men fick så dåligt med mat att de tvingades tillaga slaktrester som de fann i skogen. Enligt Expressen har de vittnat om att matsäcken bestod av två kokta ägg och 100 gram fläsk eller kyckling per person.

I slutet av september fick ett fyrtiotal av bärplockarna nog och slog larm till myndigheterna varpå mannen och kvinnan greps av polis. Företagaren har tidigare figurerat i reportage om bärplockare som arbetat under eländiga förhållanden och då i medierna lovat bättring.

I stället åtalades han för människohandel och åklagaren yrkade på fem års fängelse. Nio thailändare har stannat kvar som målsägare och vittnat om missförhållandena. Men Lycksele tingsrätt dömde för det lindrigare brottet grov människoexploatering:

”Tingsrätten fann att de nio bärplockarna befunnit sig i en svår situation och arbetat under uppenbart orimliga villkor. De hade dock inte varit så utsatta att det bör komma i fråga att döma för människohandel”, skriver Lycksele tingsrätt.

Tingsrätten skriver i domen att bärföretagarnas ”agerande innebär att de genom vilseledande och utnyttjande av målsägandenas svåra situation förmått dem att arbeta under uppenbart orimliga villkor både i fråga om lön och arbetstid”.

Företagaren har anfört det inte är han som anställt thailändarna, utan att de varit anställda av ett bemanningsföretag i Thailand och han därför inte haft ansvar för deras anställningsförhållande.

Det bortsåg Lycksele tingsrätt från och dömde mannen och hans hustru till 2,5 års fängelse och sju års näringsförbud. Däremot ville domaren fria då

han inte ansåg det bevisat att bärföretagarna hade planerat att utsätta thailändarna för brott och han menar också att det inte går att utesluta att de skulle fått ut sin lön när bärsäsongen var slut.

Åklagaren åtalade också för övergrepp i rättssak, sedan företagaren uppges ha hotat med att straffa bärplockarna genom att de skulle bli av med flygbiljetterna hem om de pratade med polis eller andra myndigheter. Men rätten valde att fria på den åtalspunkten.

Däremot får de nio thailändska målsägandena 200 000 kronor var i skadestånd för kränkning och förlorad arbetsinkomst. Företagaren ska också betala 4,4 miljoner till staten, vilket bedöms vara hans förtjänst på att utnyttja bärplockarna på ett brottsligt sätt.

Företagarens advokat har meddelat att domen kommer att överklagas.