Arbetsskador

Vibrationsskador ska bort med Vinnovamiljoner

In med lågvibrerande maskiner. Ut med vibrationsskadorna. Vinnova satsar miljoner på projektet Noll vibrationer.

Publicerad

Vibrationsskador är näst största orsaken till arbetsskador bland män. De ökar i stället för att minska, även numera bland kvinnor. Det är de handhållna vibrerande verktygen som orsakar stickningar och domningar i händerna, så kallade vita fingrar. Besvär som är livslånga och gör att det inte går att fortsätta att jobba med sådana verktyg.

"Vi tar bort vibrationerna från verktygen" tänkte man på forskningsinstitutet Swerea IVF och tog initiativet till projektet Noll vibrationer.

Nu har projektet fått 7,3 miljoner från innovationsmyndigheten Vinnova.

- Det som är roligt med projektet är att vi nu äntligen samlar alla parter i samhället som berörs av vibrationsskador och att vi nu har verktygen för att verkligen göra något åt det. Tillsammans kommer vi att ha en mycket stor möjlighet att åstadkomma en förändring i samhället, säger Hans Lindell, som leder projektet.

Arbetet drar i gång i september och kommer att hålla på i två år.

- Då skall vi ha tagit fram konceptprototyper på maskiner och visa att de visst inte behöver vibrera. Maskinerna kommer sedan att utgöra underlag för kravställning på tillverkarna från användarsidan, säger Hans Lindell.

Arbetarskydd skrev förra året om en prototyp till lågvibrerande mejselhammare för stenindustrin.

- Problemet med vibrationsskador är helt onödigt, säger Hans Lindell på Swerea IVF, som har utvecklat tekniken tillsammans med stenindustrin och pengar från Afa Försäkring.

Mejselhammaren ger slående vibrationer. Swerea IVF har tidigare visat hur man enkelt minskar vibrationerna i roterande verktyg, som slipmaskiner, genom att använda en ring med kulor ochlite olja. Båda metoderna kan användas för att minska vibrationerna i annat än handhållna maskiner, till exempel flygplanspropellrar och cd-spelare.

Samhällets kostnader för vibrationsskadorna beräknas till sju miljarder om året.

Bildat ett konsortium

Swerea IVF har bildat ett konsortium bestående av maskintillverkare (Atlas Copco, Husqvarna), maskinanvändare (Skanska, NCC, Bilia, Benders, Höganäs, Emmaboda Granit, AP Sten med flera), medicinsk forskning (Sahlgrenska i Göteborg, Lunds och Umeå universitetssjukhus), vibrationsforskning (Swerea IVF, Chalmers), facken (IF Metall, Byggnads), arbetsgivare (Teknikföretagen, Sveriges Byggindustrier) samt Arbetsmiljöverket.