Tidningen

Byggnadsarbetaren: Känner oro för de yngre

Karpaltunneln i Michael Lekanders båda handleder har skadats av ett helt yrkesliv med vibrerande handverktyg. Nu ska han opereras, vilket förhoppningsvis hjälper, ett tag. För många av byggjobbarna som opereras måste göra om operationen. Foto: Emil Malmborg

Han har jobbat med vibrerande verktyg till och från hela arbetslivet. Intensivt de senaste sex åren med att bila och slipa råbetong. Michael Lekander började få ont i händerna för tre-fyra år sedan.<br/> – Jag kopplade ihop det med jobbet, men inte att det skulle vara vibrationsskador.

Publicerad

Händerna värker och domnar. Sedan problemen kom har han ändrat sin arbetssituation. Han har lärt sig att hantera maskinen med enhandsgrepp så att han kan byta hand. Pausar ofta, klarar högst 10–15 minuter i taget med bilningsmaskinen.

– Det där med pauser och sådant säger faktiskt min arbetsledare till mig. De senaste åren har det blivit lite större med­vetenhet om vad som inträffar, men det har tagit många år.

Michael Lekander har kollat upp sina verktyg i tabeller. Hans 125-millimeters kantslip bör inte användas i mer än 20 minuter om dagen. Han håller på större delen av arbetsdagen.

– Jag har inget alternativ. Antingen blir jag arbetslös eller så jobbar jag på. Jag har ingen utbildning och blir 58 år i år. Förresten trivs jag väldigt bra på mitt jobb.

I augusti ska han operera karpaltunneln i händerna, en vanlig skada bland byggnadsarbetare. De lite yngre arbetskamraterna är snälla och hjälper honom sedan han fick ont.

– Jag känner oro för dem, att de kommer att få någon form av skada i slutändan..

Han visste inget om riskerna när han började som byggjobbare. Nu måste han operera sina händer.

– Jag hoppas att tillverkarna plockar fram maskiner som inte vibrerar så mycket, så att de unga får det bättre, säger Michael Lekander, 57.