Tidningen

Bygg vill också ha vibrationsfritt

Ur Arbetarskydd 2014:3.
Peder Löwhagen Foto: Skanska

Nya maskiner med kraftigt sänkta vibrationsnivåer, nya mätmetoder och ny standard. – Vi är på, säger Peder Löwhagen på Skanska om projektet som ska avskaffa vibrationsskadorna.

Publicerad

Det måste finnas vibrationsfria maskiner, tänkte Peder Löwhagen, distriktschef på Skanska i Skaraborg. Då läste han i Arbetarskydd om Hans Lindell på Swerea IVF, som har tagit fram en prototyp till en dämpad mejselhammare. I sommar ska den testas i stenindustrin.

Även byggindustrin har stort behov av vibrationsfria instrument. Många maskiner vibrerar så mycket att man bara kan jobba med dem en kort stund, från en timme och nedåt. Snickare, betongarbetare och murare är alla utsatta yrkesgrupper.

En av Peder Löwhagens medarbetare har fått smärtor i armarna av vibrationerna.

– Snickaren är det första fallet av vibrationsskador som jag har stött på. Men jag kan tänka mig att det finns ett stort mörkertal, säger Peder Löwhagen.

Han kontaktade Hans Lindell efter att ha läst artikeln om honom och mejselhammaren i Arbetarskydd.

Hans Lindell har ansökt om pengar från Vinnova till ett projekt med målet att avskaffa vibrationsskadorna. Han vill engagera såväl arbetsgivare och maskintillverkare som användare och facket i arbetet. Medicinarna och forskarna behövs också. Projektet är tänkt att resultera i nya mätmetoder, ny internationell standard, nya regler och nya maskiner med kraftigt sänkta vibrationsnivåer.

– Klockrent, säger Peder Löwhagen.

Obotliga skador

Den gamla vibrerande mejselhammaren kan man bara använda i åtta minuter. Den nya, med inbyggd motmassa som mer eller mindre upphäver vibrationerna, kan användas åtta timmar om dagen.

  • Varje år får 250 patienter på landets arbetsmiljömedicinska kliniker veta att de har obotliga vibrationsskador. ­Sifforna ser likadana ut, år efter år.
  • Många fler är ­sannolikt drabbade.