Arbetsskador

Stenkastning är vardag för

landets bussförare

Sten, ägg och smällare - över hälften av bussförarna i Kommunals undersökning har fått föremål slängda på fordonet. På måndagen presenterade fackförbundet en ny rapport om hot och våld i kollektivtrafiken.

Publicerad

Kommunal fortsätter sin kamp för en säkrare och tryggare tillvaro för bussförare och andra anställda i kollektivtrafiken. I enkätundersökningen som facket låtit göra uppger 29 procent att de utsatts för hot i arbetet under det senaste året. 58 procent har fått föremål kastade mot fordonet. Nästan var fjärde anställd har varit med om det flera gånger. Det var det mest anmärkningsvärda i undersökningen. 553 av 1 801 medlemmar på trafikområdet svarade på enkäten. De ger en bild av vardagen så som den såg ut våren 2008. Några valde att skriva lite kort om hur hotfulla händelser påverkat dem. En del är oroliga och rädda, andra förbannade.

”Mannen sa ’I shall kill you’ och lutade sig över mig. När jag såg ledningsbilen komma kände jag en knytnäve i magen. Två passagerare kom fram och ropade att jag blivit knivhuggen, jag såg en stilett och att skjortan var illröd.”

Så inleder Kommunal sin rapport. Citatet är hämtat från branschtidningen Hjulet där en knivskuren bussförare intervjuats.

I Stockholm har kontanthanteringen tagits bort och i städer som Uppsala, Göteborg, Halmstad och Linköping är kontantlösa system på gång. Av undersökningen framgår att bussförare som inte längre handskas med pengar känner sig tryggare. På frågan vilka åtgärder de själva tror minskar riskerna för hot och våld svarar de: Kontanthantering, kameraövervakning, fler ordningsvakter, poliser eller väktare, bort med visering av färdbevis, utbildning och dubbel bemanning nattetid – i den ordningen.

Positivt är att rånen och rånförsöken verkar minska. Endast 2 procent uppgav att de under arbetstid råkat ut för det under de senaste tolv månaderna. I den undersökning Kommunal och Seko gjorde för tre år sedan svarade hela 20 procent att de blivit utsatta för rån eller rånförsök.

Kommunal kräver:

Bort med kontanthanteringen.

Viseringen av färdbevis ska inte skötas av buss- eller spårvagnsförare.

Dubbel bemanning på kvällar och nätter.

Fler övervakningskameror.

Mer synlig personal i kollektivtrafiken.