Sponsrad

SCA om nollvision av arbetsplatsolyckor

– Alla ska komma hem oskadda från jobbet, säger Sandra Åström på SCA. För en kontorsanställd är det en självklarhet, men i tillverkningsindustrin jobbar man ständigt med säkerhetsfrågan.

Publicerad

På SCA:s fabrik i Munksund har man en holistisk ansats där personalens hälsa ses som en viktig del i säkerhetsarbetet.

– Den som mår bra har bättre möjlighet att tänka på sin och kollegornas säkerhet. Därför lägger vi stort fokus på hälsofrämjande insatser, säger Sandra Åström, HR-strateg på företaget.

Det hälsofrämjande arbetet är en del av ett omfattande och strukturerat arbetsmiljöarbete. Målet är att förebygga all typ av ohälsa eftersom det, utöver lidande för den drabbade, kan medföra en säkerhetsrisk i verksamheten.

En annan aspekt enligt Sandra, är att ohälsa som får fortgå utan åtgärd kan leda till upprepad eller längre sjukfrånvaro, något som varje arbetsgivare vill undvika. SCA Munksunds preventiva hälsoarbete är följaktligen prioriterat och möjliggörs delvis av bidrag från Försäkringskassan.

– Man ska inte sticka under stol med att hälsoarbete kostar pengar. Det ekonomiska stödet från Försäkringskassan är betydelsefullt, då vi kan stärka vårt förebyggande arbete ytterligare, säger Sandra Åström.

Vilken typ av insatser gör ni för era medarbetare?

– Vid stressrelaterad ohälsa får medarbetare träffa en terapeut som kartlägger problematiken och ger individen och arbetsgivaren verktyg att hantera utmaningarna. Vid fysiska besvär sker tidig bedömning som kan leda till åtgärder på arbetsplatsen, exempelvis ergonomisk optimering av arbetsplats och arbetsteknik, anpassning av arbetsinnehåll med mera. Många har blivit hjälpta och vi har undvikit sjukskrivningar genom insatserna.

Det förebyggande hälsoarbetet tillsammans med omfattande arbetsmiljöinsatser har minskat de allvarliga olycksfallen påtagligt, men än är Sandra Åström inte nöjd:

– Vi har en nollvision och vilar inte förrän vi når den. Våra medarbetares hälsa och säkerhet är viktigast.

Annonsinformation

Så fungerar Försäkringskassans bidrag arbetsplatsinriktat rehabiliteringsstöd, APRS

• APRS är ett bidrag som arbetsgivare kan få för att förebygga sjukfrånvaro eller underlätta för sjukskrivna medarbetare att återgå i arbete.

• Bidraget kan användas för att anlita en extern anordnare av arbetsplatsinriktat stöd, exempelvis företagshälsovård. Anordnaren ska vara godkänd av Försäkringskassan.

• Arbetsgivare kan få max 10 000 kronor per anställd och som mest 200 000 kronor sammanlagt på ett år. Arbetsgivaren står för andra halvan av insatsens kostnad.

• Det är enkelt att ansöka digitalt på forsakringskassan.se/rehabiliteringsstöd.

Detta är en annons. Den är inte skriven av Arbetarskydds redaktion. I det fall du har synpunkter på annonsens innehåll, vänligen vänd dig till annonsören.

Önskar du annonsera eller komma i kontakt med Arbetarskydds kommersiella redaktion? Skicka ett mail till agency@nyteknikgroup.se