SÄKERHET

Stora arbetsmiljöproblem inom hemtjänsten

Fredrik Norström vid Umeå universitet har forskat på arbetsmiljön inom hemtjänsten.

FORSKNING: Trånga badrum, cigarettrök inomhus och trakasserier från brukare är vardag inom hemtjänsten. Att arbeta i brukares hem innebär utmaningar – och brukaren måste också samtycka till önskade förändringar.

Publicerad

Forskare vid Umeå universitet började innan pandemin kartlägga arbetsmiljön inom hemtjänsten och såg att den försämrades under pandemin.

Hemtjänstpersonal vittnade i undersökningen om en rad omfattande arbetsmiljöproblem. Förhoppningen är nu att forskningen kommer att leda till förbättringar inom hemtjänstens arbetsmiljö.

– Forskningen kan hjälpa verksamheterna att se hur de kan rikta sina resurser för att skapa en bättre arbetsmiljö, säger Fredrik Norström, docent vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa vid Umeå universitet.

En svårighet när det gäller att införa förbättringar inom hemtjänsten är att insatserna begränsas av att förändringar måste ske med brukarens samtycke och att det inte är arbetsgivaren som äger arbetsplatsen.

– Vi såg att det är en utmaning när det kommer till att hantera en arbetsmiljö som man själv inte organiserar.

Personalen rapporterade också om att det förekommer trakasserier från brukare och att det också kan uppkomma svårigheter i att kontakten med anhöriga. Dessa problem rapporterades däremot inte vara lika vanliga som de fysiska arbetsmiljöproblemen i form av sängar och toaletter som ger ergonomiska utmaningar.

– Egentligen påbörjades forskningen på grund av mitt intresse för att undersöka hur en redan hårt belastad arbetsmiljö påverkas av att få ytterligare utmaningar i form av en extrem situation som i det här fallet pandemin.

Forskarnas intresse ligger i stor utsträckning kring hur arbetsmiljön är i en normalsituation. Fredrik Norström tror att forskningen kommer att kunna vara viktig för verksamheter som organiserar hemtjänst.

– Det borde vara väldigt viktigt för verksamheterna att kunna använda resultatet för en dialog om hur man hanterar dessa utmaningar. Arbetstagarna har en arbetsmiljö att ta hänsyn till – men brukarna har samtidigt rätt till självbestämmande.

Inom hemtjänsten kan intressekonflikter därför göra det svårt att göra ingrepp i arbetsmiljön och komma åt de här problemen – samtidigt som arbetsgivaren också har en skyldighet att göra det.

– Det finns en lag som styr att brukarna ska ha rätt att ha saker på sina villkor och en annan lag som säger att den anställda ska ha en arbetsmiljö som är hållbar och det innebär att de som jobbar inom hemtjänsten har sämre förutsättningar för att kunna undvika olika arbetsmiljöhot.

En annan brist i arbetsmiljön som hemtjänstpersonal rapporterat om är problem med brukares husdjur.

– Det är intressant att en av fem rapporterat att de upplevt dagliga problem med husdjur som finns i deras arbetsmiljö. Det är en enorm utmaning att hantera ett sådant problem eftersom det inte går att begära att brukaren ska göra sig av med sitt husdjur.

– Det är också omkring en av tio som rapporterat att de upplevt problem med trakasserier i någon form varje vecka och ett fåtal beskrev specifikt att de utsatts för sexuella trakasserier.

Det finns inga konkreta planer just nu på vidare forskning kring lösningar för arbetsmiljön hos brukarna men Fredrik Norström vill undersöka vad som skulle kunna få fler inom hemtjänsten att stanna inom yrket.

– Andra studier har visat på en ganska stor personalrotation och att många som arbetar inom hemtjänst överväger att sluta så det är viktigt att vi kan hjälpa till med fortsatt forskning för att kunna minska personalrotationen.