LO-KONGRESSEN
LO: Ge Arbetsmiljöverket ansvar för skyddsombuden
SKYDDSOMBUD. Regeringen överväger att avskaffa fackens ensamrätt att utse skyddsombud. ”Då skulle vi få väldigt tysta skyddsombud”, tror Byggnads Richard Mellberg som motionerat till LO-kongressen. Men LO vill flytta ansvaret till Arbetsmiljöverket.
På Arbetsmarknadsdepartementet bereds utredningen ”De
regionala skyddsombudens roll i arbetsmiljöarbetet”. Det är den tredje
utredningen på 2000-talet som föreslår en utvidgad tillträdesrätt för regionala
skyddsombud.
Skyddsombud ska enligt arbetsmiljölagen finnas på arbetsplatser med minst fem anställda och utses av det fack som har kollektivavtal eller av arbetstagarna om fack saknas. Arbetsplatser med över 50 anställda ska ha en skyddskommitté, men om den saknas och facket har en medlem kan ett regionalt skyddsombud utses av det avtalsbärande facket.
Utredningen föreslog en utökad tillträdesrätt för regionala skyddsombud även till arbetsställen som ”är eller brukar vara bundet av kollektivavtal”.
Men regeringen har bett Arbetsmiljöverket undersöka om man kan utse neutrala skyddsombud utan facklig förankring. Det oroar facket, inte minst Byggnads:
– Vi är den mest olycksdrabbade branschen med små och rörliga arbetsplatser, säger Richard Mellberg som är ordförande i förbundets region Öst och kongressombud.
– Utan stöd av ett fackförbund skulle vi få väldigt tysta skyddsombud. De skulle hamna i ett underläge mot arbetsgivaren, särskilt som vi har en hel del kriminella företag som skapar osund konkurrens. Och till slut drabbar det hela branschen när de osunda företagen slår ut de seriösa.
Richard Mellberg har sett många exempel på hur oseriösa företagare saboterar arbetsmiljöarbetet:
– Vanligast är att våra skyddsombud blir hindrade eller stoppade. Därför har vi i regionen haft en extra utbildning i hur man hanterar problemet.
Region Öst har 6 700 medlemmar och omkring 300 skyddsombud. På de stora arbetsplatserna fungerar samarbetet i regel bra, framhåller Richard Mellberg:
– Men på byggledningsföretag och i mindre företag händer det ofta att vi blir skickade runt till entreprenörer. Det saknas samordnat och samlat ansvar. Vi ska värna våra skyddsombud för de gör dagligen skillnad på arbetsplatserna.
Byggnadsarbetareförbundet region Öst lämnade därför in följande motion:
”Att verka på alla möjliga sätt som vi kan för att skyddsombudsuppdraget ska fortsätta vara ett fackligt uppdrag, då vi ser på nationell nivå att vi tappar mark. Det är otroligt viktigt för oss inom den fackliga organisationen att vi fortsätter visa vårt stöd för skyddsombuden och verkar för det systemet och den stöttningen som skyddsombuden har i dagsläget. Det är otroligt viktigt att detta skyddsnät inte försvinner.
Vi föreslår att kongressen beslutar att på alla sätt möjligt för oss inom LO verka för att skyddsombuden ska utses av den fackliga organisationen.”
LO-styrelsen instämmer och pekar på styrkan i att ha både arbetsmiljölagen och förtroendemannalagen i ryggen för att kunna utföra uppdraget utan att riskera trakasserier eller rent av förlora jobbet.
”Vi jobbar nu i motvind gentemot både högerregeringen och arbetsgivarorganisationer som har fattat vilken makt skyddsombuden i Sverige har och gärna vill se att kopplingen till de fackliga organisationerna tas bort” skriver styrelsen och avslutar:
”Kampen för de viktiga skyddsombuden slutar aldrig. LOs styrelse ställer sig helt bakom motionen.”
Dessutom motionerade Byggnadsarbetarförbundet om de regionala skyddsombuden. Enligt förbundets fem kollektivavtal har regionala skyddsombud tillträde till arbetsplatser där Byggnads har avtal oavsett om förbundet har medlemmar eller ej. Den viktigaste uppgiften är ju att få i gång skyddsarbetet. Förbundet pekar i sin motion på att regeringen gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att utreda skyddsombud utan facklig tillhörighet:
”Med hänsyn till det parlamentariska läget i Sveriges riksdag och nuvarande regerings fackföreningsfientliga förslag om neutrala fristående skyddsombud eller arbetsmiljökonsulter så bedömer Byggnads det viktigt att LO nu kraftsamlar sig”, skriver förbundet och kräver ”att LO med sin samlade kraft driver på för förstärkningar av de regionala fackliga skyddsombudens rätt samt att LO verkar för ett utökat tillträde så inga arbetsplatser saknar företrädare gentemot de företag som sätter ekonomisk vinning före en bra arbetsmiljö med säkra och trivsamma arbetsplatser”.
LO har tidigare bifallit motioner som krävt tillträde för skyddsombud på arbetsplatser utan avtal eller medlemmar, men skriver nu att ” LOs styrelse har därför under noggrant övervägande ändrat uppfattning” och hänvisar till utredningen ”De regionala skyddsombudens roll i arbetsmiljöarbetet” (SOU 2022:47).
”Det är inte rimligt att facken ska ta ansvar för alla landets alla arbetsplatser, här med syftning på arbetsplatser utan vare sig medlemmar eller kollektivavtal. På dessa företag måste Arbetsmiljöverket ombesörja tillsyn av arbetsmiljön utifrån sitt myndighetsansvar”, anser LO-styrelsen.
Richard Mellberg håller inte med LO-styrelsen:
– Arbetsmiljöverket har inte resurserna att följa upp ute på arbetsplatserna. Deras inspektörer verkar över alla sektorer och har inte den branschkunskapen som krävs.