SÄKERHET
Beställaren säger nej till skydd trots stopp på grund av livsfara

SKYDDSSTOPP. Seko och arbetsgivaren är överens: Schaktet är livsfarligt. Stopp lades för tre veckor sedan. Men beställaren, Grästorps kommun, vägrar betala för ett säkert arbetssätt.
Dagvattenledningen ska ner över fyra meter i den västgötska
leran i ett villaområde i utkanten av Grästorp. Men redan när entreprenören
Spectra tog över arbetsmiljöplanen från kommunens BAS-P protesterade
arbetschefen Alfred Toftgård, som är BAS-U:
– Vi gjorde en notering om att vi önskade schakta flackare. Vi började schakta med större säkerhetsmarginal, men diskussionen med kommunen kom ingenvart.
– Då schaktade vi en bit enligt kommunens plan, men de anställda kände oro för att jobba där nere. Vi bad Seko att ta en titt, de höll med oss och lade ett skyddsombudsstopp som vi är helt överens om.
”Yrkesarbetare har en rädsla för sina liv för att jobba nere i schakten, som är väldigt trång nere i schaktbotten och gör möjligheterna till evakuering mycket svår”, skriver de i anmälan till Arbetsmiljöverket.
Schakten är planerad av kommunens konsult Sweco med maximal lutning, ungefär 60 grader i ren lera. Sekos regionala skyddsombud Lars-Ove Svantesson skakar på huvudet:
– Jag har jobbat i schakt i många år, men skulle aldrig gå ner i ett sådant här hål. Och smalt är det, ungefär 30 centimeter att springa på om det skulle rasa. Grävmaskinisten som jobbat i 30 år är också orolig för att schakta så brant.
Kommunen gick då med på att göra schakten något bredare i botten, men vägrade betala för en flackare släntlutning. Den första biten av entreprenaden gäller 270 meter ner till 4 meter i siltig lera, som påverkas av omväxlande frost och regn. Nu står bygget still sedan tre veckor.

– Klart vi förlorar lite pengar, säger Alfred Toftgård, men vi kan ju inte riskera arbetstagares liv. Kommunen säger att vi kan schakta flackare om vi vill, men de vill inte betala för extrajobbet. Men vi kan ju inte göra något som inte är beställt.
En risk med branta schakt är innehållet av silt i lerjorden. Silten består av små partiklar som suger upp vatten och frostspränger vid kyla eller blir flytbenägen när den är vattenmättad.
– Sweco har gjort en teoretisk beräkning, men inte mätt silthalten, säger Alfred Toftgård.
- Vi tog in en geotekniker innan vi startade jobbet och han varnade för att schakta så brant. Vi har i ett senare skede tagit in ytterligare en geologiskt sakkunnig som även han tycker att det är olämpligt. Vi tar inga risker.
– Dialogen med kommunen har hela tiden funnits där, och vi upplever att både vi och kommunen vill hitta en väg framåt för att kunna starta arbetet igen. Det kommer dock aldrig ske på bekostnad av säkerheten.
Grästorps samhällsbyggnadschef Stefan Jansson säger sig vilja värna om skattebetalarnas pengar:
– Spectra får schakta flackare, men vi motsätter oss att vi ska betala eftersom vår konsult anser att arbetet kan ske på ett säkert sätt. Vi måste ju lite på experterna.
– Visst ska vi tänka på säkerheten, men vi har gjort en beredning enligt konstens alla regler och lutningen ska vara säker. Det är nu en juridisk tolkningsfråga där vi har olika uppfattningar. Men jag hoppas vi kan hitta en lösning nästa vecka.
Extrakostnaden för att schakta flackare uppskattas till i runda tal en halv miljon kronor, beroende på utfallet av förhandlingarna.
Vid denna tidnings pressläggning den 20 mars låg arbetena fortfarande nere, enligt Alfred Toftgård på Spectra.
– Vi har inget mandat att häva stoppet utan inväntar kommunen, säger han.
Arbetsmiljöverket kommer inte att ta ställning till det stopp som Sekos regionala skyddsombud lade den 19 februari.
– I och med att skyddsombudet och arbetsgivaren är överens är det inget skyddsombudsstopp i gängse mening, säger arbetsmiljöinspektören Stina Flöjt.
Om Spectras arbetschef och Sekos regionala skyddsombud däremot hade varit oeniga, hade myndigheten kunnat ta ställning i säkerhetsfrågan och därefter antingen hävt stoppet eller omvandlat det till ett förbud. Nu är frågan om hur man ska schakta säkert i stället en förhandlingsfråga mellan Grästorps kommun och Spectra.
Läs mer: