EXPERTERNA
Vilken hänsyn måste arbetsgivare ta till fastande anställda under Ramadan?

FRÅGA. Nu inleds fastemånaden Ramadan, när religiösa muslimer varken äter eller dricker medan solen är uppe. Många blir svaga och utmattade. Vilken rätt har man som arbetstagare att hårdfasta om det påverkar arbetet? Vad bör jag som arbetsgivare tänka på för att hjälpa till? Skyddas religionsfriheten av någon särskild föreskrift eller lag?
Det här är en kommenterande text. Åsikterna som framförs är skribentens egna.
Mattias af Malmborg, förbundsjurist, LO-TCO Rättsskydd:
Religionsfriheten är en av de grundlagsskyddade fri- och rättigheterna och den skyddas av både inhemsk rätt och den Europiska konventionen för mänskliga rättigheter som är direkt tillämplig lag i Sverige. Det innebär bl.a. att en arbetsgivare inte får diskriminera en arbetstagare på grund av hens tro. I de allra flesta fall går det bra att kombinera religiösa seder med arbetslivet men i vissa fall kan det uppstå konflikt mellan religionsfriheten å ena sidan och arbetsgivarens arbetsledningsrätt och de anställdas lojalitetsplikt i anställningar å den andra. En arbetsgivare kan kräva att de anställda utför sina ordinarie arbetsuppgifter på ett tillfredsställande och säkert sätt, men kan inte förbjuda dem att fasta.
Även lagar och regler om säkerhet kan få betydelse i sammanhanget. Det är t.ex. inte tillåtet att framföra fordon i ett tillstånd som kan äventyra trafiksäkerheten och trötthet kan klassas som ett sådant tillstånd. Dock kan fasta på hälsomässig grund sträcka sig över flera dygn, medan ramadan bjuder att man avstår från att äta och dricka under de ljusa timmarna och då fylls ändå kroppens energidepåer på dagligen.
En arbetsgivare som befarar särskilda säkerhetsrisker under ramadan bör göra en särskild riskbedömning i förväg och vidta lämpliga åtgärder mot bakgrund av identifierade risker, t.ex. anpassning av vissa arbetsuppgifter för att undvika arbetsskador och olyckor och samtidigt låta de anställda följa sina religiösa seder.
Sven Grahn, arbetsrätts- och arbetsmiljöjurist:
Trots detta finns ingen lagstadgad skyldighet att anpassa verksamheten, även om många arbetsgivare väljer att göra det för att möjliggöra firandet av religiösa högtider.
En person som fastar kan påverkas på samma sätt som en nybliven småbarnsförälder eller någon som följer en strikt diet. Om problem uppstår kan det vara nödvändigt att diskutera möjliga anpassningar av arbetsuppgifter med den berörda medarbetaren. I vissa fall kan det vara lämpligt att bevilja semester eller tjänstledighet under hela eller delar av Ramadan, i enlighet med kapitel 3, paragraf 3 i arbetsmiljölagen.
Arbetsgivaren har rätt att bestämma arbetstider, leda och fördela arbetet, och kan kräva att arbetstagaren utför sina arbetsuppgifter även under fastan. Det är dock viktigt att fastan inte äventyrar arbetets säkerhet eller kvalitet.