RÄTTSLIGT
Spotify överklagar nattarbetsförbud igen
Spotify har återigen överklagat Arbetsmiljöverkets nattarbetsförbud, denna gång till Kammarrätten. Den lokala klubben anser att det vore enklare med kollektivavtal.
Kammarrätten kommer att pröva om musikströmningsbolaget Spotify bör få undantag från nattarbetsförbudet, rapporterar Lag&Avtal. Företaget har behov av att vissa tekniker arbetar nattetid. Men Spotify saknar kollektivavtal och då gäller arbetstidslagens nattarbetsförbud oavkortat. För att få undantag behöver man ansöka om dispens hos Arbetsmiljöverket.
Men myndigheten
gav avslag för ett år sedan, ett beslut som Förvaltningsrätten i Stockholm
fastställde. Enligt praxis är det endast ”viktiga samhällsintressen och
angelägna servicebehov” som motiverar undantag. Arbetsmiljöverket anser att Spotifys
skäl är företagsekonomiska.
Det vanligaste sättet att juridiskt få rätt att organisera nattarbete är genom kollektivavtal. Arbetstidslagen är helt dispositiv, möjlig att ersätta med kollektivavtal. Väldigt många centrala kollektivavtal öppnar för att lokala avtal öppnar för nattarbete.
Men Spotify har hittills inte önskat teckna avtal, trots att företaget uppvaktats av Unionen, Akavia och Sveriges Ingenjörer. På musikströmningsbolaget finns en Unionenklubb med flera hundra medlemmar. Klubbstyrelsen förstår företagets behov av att ha anställda på beredskap men skulle föredra att det regleras i ett kollektivavtal.
– När vi fick reda på att Spotify saknade dispens och fick avslag på ansökan hörde vi av oss för att diskutera frågan, men de valde istället att överklaga beslutet, skriver klubbordföranden Jonas Sundberg till Lag&Avtal.
Till tidningen Arbetet har företrädare för Spotify förklarat att det inte är uteslutet att vissa arbetsuppgifter flyttas utomlands för att kringgå det svenska nattarbetsförbudet. Det skulle vara ett dåligt beslut, anser Unionens klubb.
– Vi tycker att det vore olyckligt om de hellre flyttar arbetstillfällen utanför Sverige än anpassar sig till normen på den svenska arbetsmarknaden och reglerar nattarbete i ett kollektivavtal, skriver klubbstyrelseordföranden Jonas Sundberg.
På musikströmningsbolaget gör ledningen bedömningen att ”ett kollektivavtal på Spotify inte skulle ge något betydande mervärde för de anställda”. Det skriver Spotifys talesperson Monica Enqvist till Lag&Avtal.
”Samtidigt som vi hyser stor respekt för kollektivavtal och den svenska modellen, är våra anställningsvillkor och förmåner redan lika bra eller bättre än vad som föreskrivs i ett kollektivavtal och vår plan kvarstår att fortsätta erbjuda våra anställda förstklassiga löner och förmåner”, skriver talespersonen vidare.