RÄTTSLIGT
Hovrätten fällde bärföretagarna
FÄLLDA. Hovrätten för Övre Norrland fastställer tingsrättens dom om 2,5 års fängelse för två bärföretagare i Åsele för grov människoexploatering. Nio thailändska bärplockare får 200 000 kronor var för kränkning och utebliven lön.
När de 150 thailändska bärplockarna kom till Åsele i fjol tog
företagaren och hans fru deras pass så att de inte skulle kunna lämna landet. De
utlovades höga löner samt mat och boende, men fick betalt per kilo bär.
Thailändarna stod i skuld till företagaren med 20 000 kronor för resan och det mesta av lönen gick till att betala av skulden. De arbetade enligt uppgift sju dagar i veckan, ibland upp till 15 timmar.
I september i fjol slog ett fyrtiotal av bärplockarna larm till myndigheterna varpå mannen och kvinnan greps av polis. De åtalades för människohandel och åklagaren yrkade på fem års fängelse. Nio thailändare stannade kvar som målsägande och vittnade om missförhållandena. Företagaren anförde att de varit anställda av ett bemanningsföretag i Thailand och han därför inte haft ansvar för deras anställningsförhållande.
Lycksele tingsrätt dömde i somras paret för det lindrigare brottet grov människoexploatering till 2,5 års fängelse och sju års näringsförbud:
”Tingsrätten fann att de nio bärplockarna befunnit sig i en svår situation och arbetat under uppenbart orimliga villkor. De hade dock inte varit så utsatta att det bör komma i fråga att döma för människohandel”, skrev Lycksele tingsrätt.
Åklagaren åtalade också för övergrepp i rättssak, sedan företagaren uppges ha hotat med att straffa bärplockarna genom att de skulle bli av med flygbiljetterna hem om de pratade med polis eller andra myndigheter. Men tingsrätten valde att fria på den åtalspunkten.
Både företagarna och åklagaren överklagade domen. Nu fastställer hovrätten domen och skriver ”att de två bärföretagarnas agerande innebar att de genom såväl vilseledande som utnyttjande av bärplockarnas svåra situation förmådde dem att arbeta under villkor som var uppenbart orimliga både i fråga om lön och arbetstid”.
”Utnyttjandet pågick i över två månader och bärplockarna var under viss del av tiden frånhända sina passhandlingar”, skriver hovrätten, men bedömer inte agerandet som människohandel:
– Bärplockarna har inte exploaterats i tvångsarbete eller verksamhet som inneburit nödläge för dem varför det inte varit fråga om människohandel. Däremot har de två bärföretagarnas agerande gentemot bärplockarna inneburit ett sådant angrepp på deras personliga integritet att det ska bedömas som grov människoexploatering, säger hovrättsrådet Magnus Forsberg som var ordförande i målet.
De nio thailändska målsägandena får 200 000 kronor var i skadestånd för kränkning och förlorad arbetsinkomst. Hovrätten kortade näringsförbudet för bärföretagarna till 5 år och sänkte förverkandet av brottsvinsten något.
Domen: Hovrätten för Övre Norrland, mål B 835-24.
.