RÄTTSLIGT

Arbetsgivarna: Gärna råd men inte försvar

Det är ovanligt att Teknikföretagen får frågor om arbetsmiljöbrott.

RÄTTSSÄKERHET. Många arbetsgivarorganisationer drar en gräns vid att agera ombud i rättegång. Försvarsadvokat får företagen oftast ordna själva.

Publicerad Senast uppdaterad

Nästan alla större arbetsgivare tillhör en arbetsgivarorganisation, men bara 30 procent av företagen med färre än 50 anställda. Ur ett arbetsmiljöperspektiv är det en viktig fråga. Arbetsgivarna kan få råd om hur man fullgör sina skyldigheter enligt arbetsmiljölagen. Om olyckan är framme kan arbetsgivarorganisationen också vara ett stöd. Men omfattningen på hjälpen varierar, visar Arbetarskydds rundringning.

Ikem, Innovations- och kemiföretagen, får sällan frågor om arbetsmiljöbrott, kanske vartannat eller vart tredje år, enligt förhandlingschef Henrik Stävberg.

− Men Ibland kan det klumpa ihop sig. Hösten 2023 var det två medlemsföretag som hade dödsolyckor.

Ikem samarbetar med arbetsgivarorganisationen Industriarbetsgivarna om en arbetsmiljöexpert. Utöver det finns ett avtal med en advokatbyrå som är inriktad på arbetsmiljöbrott. Medlemsföretagen har rätt till ett antal fria rådgivningstimmar som Ikem står för.

Ikem bekostar inte biträdet i rättsprocessen.

− Skulle företaget sen hamna i en domstolsprocess, då kan man fortsätta att anlita den här advokatbyrån. Men Ikem bekostar inte biträdet i rättsprocessen, säger Henrik Stävberg.

Ikems stadgar stipulerar att organisationen ska hjälpa och företräda medlemsföretag vid arbetstvister, det vill säga arbetsrättsliga processer. Dit räknas inte arbetsmiljöbrotten som sorterar under brottsbalken.

Teknikföretagen, som organiserar verkstadsindustrin, får många frågor om arbetsmiljöarbete. Frågor om arbetsmiljöbrott är ovanligare, kanske någon varje månad i genomsnitt, enligt Helena Edman, jurist i arbetsgivarfrågor.

Teknikföretagens stöd vid arbetsolyckor är enligt gammal praxis heltäckande.

− Vi hjälper våra medlemmar med information om vad som sker, Arbetsmiljöverkets utredning och eventuell polisutredning. Vi ger rådgivning och analys av rättsläget. Om det delges misstanke om brott eller blir en domstolsprocess så är vi ombud, antingen som privat eller offentlig försvarare.

Besöksnäringens arbetsgivarorganisation Visita får mindre än ett ärende per år om arbetsmiljöbrott, enligt förhandlingschef Torbjörn Granevärn. Man erbjuder medlemmarna rådgivning i arbetsmiljöfrågor men inte i straffrättsliga processer. Visita drar gränsen vid relationen mellan arbetsgivare och arbetstagare. Det framgår av stadgarna och i dokumentet ”riktlinjer för biträde”.

De frågor vi får handlar om hur ansvaret ser ut om något faktiskt händer.

Fastighetsbranschens arbetsgivarorganisation Fastigo får ytterst sällan frågor om arbetsmiljöbrott eller brott mot arbetsmiljölagen från medlemsföretagen, enligt förhandlingschef Charlotta Stensson.

− De frågor vi får handlar om hur ansvaret ser ut om något faktiskt händer och vilken betydelse en uppgiftsfördelning av arbetsmiljöansvaret har och hur en rättslig bedömning går till när det gäller arbetsmiljöbrott.

Fastigo erbjuder rådgivning och stöttar företagen under utredningsfasen när något har hänt. Men man biträder inte om ett åtal skulle väckas.

− Gränserna regleras i Fastigos stadgar och vår styrelses riktlinjer för rättshjälp i arbetsrättsliga tvister. Ett åtal om arbetsmiljöbrott är ett straffrättsligt mål och inte en arbetsrättslig tvist, säger Charlotta Stensson.

Fremia organiserar verksamheter inom kooperationen, civilsamhället och idéburen välfärd. Man får löpande frågor om arbetsmiljöregler från sina medlemmar, enligt rådgivaren Kerstin Wrisemo.

− Vi försöker agera tolk när Arbetsmiljöverket skickar inspektionsmeddelanden. De kan vara väldigt byråkratiska. Vi stöttar arbetsgivarna i att ha god samverkan med skyddsombuden och håller utbildningar varje vecka.

Men påståenden om arbetsmiljöbrott får man i princip aldrig, säger hon.

− Våra medlemmar har inte farliga arbeten på det sättet.

Om ett sådant problem skulle dyka upp får den aktuella situationen avgöra vilka insatser Fremia erbjuder den berörde medlemmen. Fremia har inget specifikt regelverk som definierar hur sådana insatser bestäms, men Fremia företräder normalt sett alltid medlem i arbetsmiljörättsliga ärenden även som ombud i en rättegång, enligt Kerstin Wrisemo.

− Men det är en bedömning från fall till fall, säger hon.