RÄTTSLIGT

600 000 för bortaget skyddsstängsel

Domen mot G.A:s Grus och Schakt var överklagad till Göta hovrätt.

HOVRÄTTEN. Göta hovrätt har fastställt Örebro tingsrätts dom mot G.A:s Grus och Schakt AB i Askersund där en anställd skadades allvarligt 2019 då skyddsgaller tagit bort i ett sorteringsverk, men sänkt dagsbot och ersättningsbelopp.

Publicerad

Åklagaren stämde G.A:s Grus och Schakt AB:s ägare i tingsrätten för arbetsmiljöbrott, grovt brott enligt 3 kap 8 § 2 st och 10 § brottsbalken.

I grustäktens sorteringsverk hade gallerskyddet över drivrullarna monterats bort några veckor före olyckan, då en nyanställd rengjorde dessa med stålborste. Men strömmen var inte avslagen varvid den anställde drogs in i sorteringsverket med båda armarna till axelhöjd och ådrog sig allvarliga skador och fem månaders sjukskrivning.

Åklagaren hävdade att ägaren genom att låta montera bort skyddsgallren åsidosatt sin skyldighet att förebygga olycksfall, att han underlåtit att tillse att strömmen var avstängd och att nödstopp fanns inom räckhåll och dessutom inte tillsett att den nyanställde hade tillräckliga kunskaper.

Försvaret bestred ansvar då arbetstagaren utfört arbetsuppgifter som inte ingått i hans tjänst och i strid med instruktioner som lämnats.

En enig tingsrätt ansåg att det saknats systematiskt arbetsmiljöarbete, att regelbundna riskbedömningar av verksamheten inte har skett samt att instruktioner för hur arbetet vid sorteringsverket skulle utföras saknades.

Tingsrätten ålade G.A:s Grus och Schakt AB en företagsbot om 600 000 kronor samt dömde ägaren till 100 dagsböter à 300 kronor samt ett skadestånd till den anställde om 258 015 kronor.

Försvaret överklagade domen och yrkade på frikännande, alternativt att brottet inte skulle bedömas som grovt samt att straff och skadestånd skulle sänkas.

Göta hovrätt ändrar tingsrätten dom genom att sänka skadeståndet till 186 015 kronor, sänka dagsboten till 50 kronor samt beslutar att G.A.s Grus & Schakt AB ska betala 117 000 kr av kostnaden vid tingsrätten för försvararen och målsägandebiträdet till staten. I övrig fastställdes tingsrätten dom.

Göta hovrätt mål nummer B 3041-23

Örebro tingsrätts dom i mål nummer B 4106-20