RÄTTSLIGT
2,5 miljoner för otillåten övertid

SANKATIONSAVGIFT. Två underentreprenörer på Northvolt ska betala 2,5 miljoner kronor i sanktionsavgift för otillåten arbetstid. Att skylla på covid eller okunskap om svenska regler hjälpte inte.
Arbetsmiljöverket upptäckte 2021 att de
anställda på ventilationsföretaget IAQ Solutions vid bygget av Northvolts
fabrik i Skellefteå arbetat 2 576 timmar otillåten övertid under årets
fyra första månader. Företaget hade inte kollektivavtal som kan medge undantag från
arbetstidslagen eller dispens från Arbetsmiljöverket.
Sanktionsavgiften blev 1 226 176 kronor, men bolaget bestred uppgifterna och hävdade att alla anställda testats för covid vilket tagit två timmar per vecka och därför inte borde räknas som arbetstid. Dessutom hade covid orsakat sjukdom i personalstyrkan och orsakat leveransförseningar vilket gjorde övertid nödvändig.
IAQ Solutions beräknade att tiden som överskridit 40 timmar per vecka bara var 1 168 timmar och yrkade på nedsättning av beloppet. Arbetsmiljöverket påpekade att tiden för covidtest ingått i den lämnade tidsredovisningen och därför ansetts vara arbetstid, men att företaget ändrat sig i efterhand.
Fallet gick då till förvaltningsrätten i Umeå (mål 219-22), som konstaterade att IAQ Solutions ändrat sina uppgifter sedan de fått vetskap om avgiften. Den ursprungliga tidsredovisningen ansågs mer trovärdig, även om rätten förstår att de anställda måste covidtestas. Rätten noterade att de flesta arbetat tio timmar om dagen samt sex timmar på lördag och biföll Arbetsmiljöverkets ansökan.
IAQ Solutions överklagade till kammarrätten i Sundsvall och därefter till Högsta förvaltningsdomstolen som båda nekade prövningstillstånd.
Lika dyrt blev det för Northvolts polska underentreprenör INSS – POL SPÓLKA Z OGRANICZONA, som fick en sanktionsavgift på 1 309 952 kronor sedan Arbetsmiljöverket ertappat dem att våren 2021 ha låtit 57 anställda jobba 2 752 timmar utöver de tillåtna 40 i veckan.
Det polska bolaget saknade kollektivavtal och dispens för övertid, men bestred avgiften med motiveringen att de inte haft något kontrakt i Sverige tidigare. När de förhörde sig om reglerna för övertid fick de den felaktiga informationen om att en anställd kan arbeta 50 timmar i genomsnitt inklusive övertid. Företaget hänvisade också till att det var svårt att rotera personal på grund av covid och därför ett behov av att utöka arbetstiden.
Förvaltningsrätten i Umeå tog ingen hänsyn till invändningarna och skrev att ”varken covid-19 eller okunskap kring gällande rätt är godtagbara skäl för att sätta ned sanktionsavgiften”.
Även INSS – POL SPÓLKA Z OGRANICZONA överklagade till kammarrätten i Sundsvall och Högsta förvaltningsdomstolen, som båda nekade prövningstillstånd.
Arbetarskydd har försökt få svar på vilket ansvar Northvolt har för att informera och kontrollera sina underentreprenörers lagefterlevnad. Kommunikations- och public affairschefen Anders Thor vill inte svara förrän han sett hur entreprenörerna svarar och skriver i ett mejl:
”Jag utgår också från att du sökt företagen i fråga för kommentar, så när du har de kommentarerna får du gärna skicka dem till nordiska pressavdelningen som är på CC i detta mail, så kan vi se om vi ska komma med en ytterligare kommentar utöver vad företagen själva har sagt om sitt agerande.”
Arbetarskydd har förgäves sökt ansvariga för underentreprenörerna, men tillställt Anders Thor deras argumentation inför rätten. Och så här svarade Anders Thor i SVT i höstas då en chef på Northvolt åtalades för brott mot utlänningslagen sedan tolv personer från Indien och Serbien jobbat hos underentreprenör utan arbetstillstånd:
– Vi har ett tydligt ansvar att ställa hårda krav på underleverantörer och kräva att de följer svenska lagar, de som inte gör det ska avvisas från byggarbetsplatsen.