RÄTTSLIGT

18 miljoner i krav för dödsolyckan på Gröna Lund

Åklagarna Frida Molander och Christer B Jarlås under pressträff för att berätta om utredningen och talan om företagsbot. Åklagare väcker talan i Stockholms tingsrätt mot tre företag för brotten grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan.

DÖDSOLYCKA. Åklagaren yrkar på företagsböter på sammanlagt 18 miljoner kronor för Gröna Lund och två andra företag efter Jetline-olyckan 2023. Nöjesparken i Stockholm nekar till brott.

Publicerad Senast uppdaterad

Olyckan inträffade i juni 2023, då bergochdalbanan Jetline delvis spårade ur när en bärarm på undersidan av den främsta vagnen knäcktes. Tre av passagerarna föll ur vagnarna vid olyckan. En kvinna i 30-årsåldern skadades så svårt att hon avled. Ytterligare nio personer skadades, däribland flera barn.

Gröna Lund har sedan tidigare beslutat att montera ned den olycksdrabbade bergochdalbanan Jetline efter olyckan.Vi har väckt talan i dag mot tre företag, vilket är ganska ovanligt, säger Christer B Jarlås, senior åklagare vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål på en pressträff.

Böterna är bland de högsta som utdömts i Sverige enligt Åklagarmyndigheten.

Enligt polisinspektör Waldemar Bobeck är det en tekniskt komplicerad utredning.

Över 88 förhör är genomförda, säger Bobeck.

Allt från de som opererade Jetline, till chefsmekaniker, ansvariga chefer och vd har förhörts.

De två bolag som utöver Gröna Lund delgetts misstanke var involverade i tillverkningen av bärarmen. Alla tre bolag har nekat till brott.

"Vi anser inte att det har begåtts något brott inom ramen för Gröna Lunds verksamhet och därför nekar vi till anklagelserna. Men vi ser mycket allvarligt på händelsen", skriver nöjesparken i Stockholm i en skriftlig kommentar.