Arbetsskador
Fler blir psykiskt sjuka inom vård och skola
Risken att bli psykiskt sjuk är högre för de som jobbar inom vård, skola och omsorg, visar en ny studie från Försäkringskassan.
Psykiska diagnoser är den vanligaste orsaken till sjukskrivning bland kvinnor och den näst vanligaste bland män. Men risken för att drabbas skiljer sig åt mellan olika yrken, visar Försäkringskassans studie.
De som arbetar med olika typer av välfärdstjänster eller personliga tjänster, som vård, skola och omsorg, löper högre risk att bli sjuskrivna med en psykisk diagnos.
- Det är oerhört viktigt att tidigt fånga upp och hjälpa människor i denna situation. Arbetsgivarna kan göra stor skillnad, bland annat genom att vara lyhörda för hur de anställda mår och tidigt koppla in företagshälsovården, säger Jan Larsson, chef för analyser om ohälsa på Försäkringskassan i ett pressmeddelande.
De yrken där risken är störst är för kvinnor präster, pastorer, psykologer, socialsekreterare, behandlingsassistenter och fritidsledare. Bland männen är det speciallärare och sjuksköterskor som löper störst risk, därefter samma yrken som för kvinnorna.
Risken för att bli sjukskriven är generellt högre för de som arbetar inom offentlig sektor, oavsett diagnos, visar rapporten. Skillnaden mot andra yrken är allra störst för männen, och särskilt när det gäller psykiska diagnoser.
Risken för att blir sjukskriven med en psykisk diagnos är också högre för de som har barn, särskilt i åldrarna 3-8 år. Föräldrar löper däremot inte större risk att bli sjukskrivna generellt.
Att komma tillbaka i arbete efter en psykisk diagnos är betydligt svårare än efter en annan sjukskrivning. Hälften så många återgår i arbete som genomsnittet för alla sjukdomar.