Tidningen

Vårdpersonalen filmas och förföljs av anhörig

En anhörig till en vårdtagare på ett boende i Karlstad har satt upp övervakningskameror för att hålla koll på vårdpersonalens arbete. De anställda mår oerhört dåligt av situationen och vädjar till Arbetsmiljöverket om hjälp. De har alla begärt omplacering.

Publicerad

Den anhöriga till vårdtagaren har satt upp fem kameror som riktats mot vårdtagarens säng, mot diskbänken, mot kylskåpet och mot hallen. En kamera har placerats i ett mindre rum och en i en garderob. Ytterligare en kamera har satts upp i badrummet.

– Kamerorna är redan igång, säger arbetsplatsombudet Erika Boris Forsberg, som gjort en skrivelse till Arbetsmiljöverket för personalens räkning.

Övervakningen berör all personal kring vårdtagaren på boendet där den aktuella lägenheten ligger. Nu oroar sig de anställda för hur filmerna kommer att användas och lagras. Kameraövervakningen är bara ett exempel på de svårlösliga situationer som personalen upplevt med den anhörige. De anställda har skickat med en lista med fler exempel till Arbetsmiljöverket.

Bland annat har den anhörige gömt sig och smugit på personalen och tagit med sig vårdtagarens använda inkontinensskydd fyllda med urin och avföring hem. Den anhörige har även kallat personalen för inkompetent, anklagat den för att ljuga och hotat den. Den anhörige har begärt ut listor på personalens för- och efternamn och deras scheman och ifrågasätter ständigt deras arbete. Personalen lider nu av huvudvärk, sover dåligt och känner en stor maktlöshet och oro över hur det blivit på arbetsplatsen. Problemen har pågått under en längre tid utan att arbetsgivaren lyckats lösa situationen.

– Det handlar om en boendes hem. Men det är samtidigt vår arbetsplats. Vi hoppas att personalen nu kan bli lyssnad på, säger Erika Boris Forsberg.

Per-Olov Johansson, verksamhetschef för äldreomsorgen i Karlstads kommun, välkomnar en dialog med Arbetsmiljöverket för att få hjälp med att hitta en lösning.

– Vår primära uppgift är att se till att vårdtagen får sina behov tillgodosedda. Men sedan försöker vi titta på personalsituationen och hur vi kan lösa den utan att tvinga någon till att må dåligt. Det håller vi på med för fullt just nu, säger han.