Tidningen
Polisens nya arbetsmiljöproblem: filmas med mobilen
Polisens och ordningsvakternas nya arbetsmiljöproblem heter smartphone. Allmänhet försöker provocera för att få en "bra" filmsnutt.<br>- Till slut brister det, polisen blir kanske lite för arg. Just den filmsekvensen läggs sedan ut på internet, säger Magnus Pålsson, polisinspektör.

De senaste åren har försäljningen av smartphones exploderat. I dag har många en mobiltelefon med kamera i fickan. Poliser och ordningsvakter har tvingats vänja sig vid att bli filmade medan de jobbar, särskilt i krogmiljö på nattetid. Filmerna återfinns sedan på nätet, på sajter som till exempel Youtube och Corruptio. På den sistnämnda sajten pekas enskilda poliser ut med namn, bild och personnummer.
-En del skapar situationer som de kan lura in oss i. Sedan tar de inte med det som var upprinnelsen till gripandet. Den som ser filmen får bara se en del av situationen som uppkommit efter att någon kanske varit väldigt provocerande under lång tid. Till slut brister det; polisen blir kanske lite för arg och reagerar för mycket. Just den filmsekvensen läggs sedan ut på internet, säger Magnus Pålsson, polisinspektör i Halmstad.
En del poliser har familjer som har drabbats när filmer lagts ut eftersom poliserna födelsedatum och namn ibland hängts ut.
-Vi poliser är rätt vana vid sådant här, men inte vid att hantera att det skapas ett sådant tryck på ens familj, säger Magnus Pålsson.
Filmerna kan vara ovärderligt bevismaterial för händelseutvecklingen om de visas i sin helhet, såväl för allmänhetens som för polisen. Men de filmerna kommer oftast inte polisen till del eftersom få väljer att lägga ut dem. Magnus Pålsson håller regelbundet kurser i taktisk konflikthantering för polisen i Halland. Under kurserna har deltagarna berättat hur de känns att bli filmade.
-Poliserna säger att det påverkar dem, situationen blir ofta mer stressfylld, säger Magnus Pålsson.
Säkerhetsbolagen G4S och Securitas känner igen sig i polisens beskrivning av hur personalen blir filmad och uthängd på Youtube och andra medier. Ronny Fredriksson, förhandlingschef på Securitas, ger exempel på en typisk situation.
-En yngre kvinna kommer in på en bank i en galleria. Hon beter sig underligt inledningsvis och börjar sedan hota personal och kunder i banklokalen. Två ordningsvakter tillkallas. Hon lugnar ner sig och låter sig föras ut på gallerians innegata. Där, när hon är bland allt folk, rycker hon sig loss från den ena ordningsvakten och sparkar och klöser den andre. För att hon inte skall skada sig själv och någon av vakterna beslutas att hon skall läggas ner i väntan på polis. Enbart den sista delen av händelseförloppet filmas av allmänhet, läggs ut på nätet och uppmärksammas i media, säger han.
Tidigare fanns en sajt som hette Vaktare.nu där väktare hängdes ut med namn, personnummer och hemtelefonnummer. Medarbetarna krävde då att Securitas skulle agera och försöka få bort sajten. Securitas vände sig till Datainspektionen och talade med arbetsgivarorganisationen Almega.
-Till slut försvann sajten. Det kanske finns någon liknande nu. Har man otur får man någon människa efter sig som trakasserar och söker upp en, säger Ronny Eriksson.
Hos G4S jobbar ordningsvakter, skyddsvakter, väktare, butikskontrollanter och parkeringsvakter. När en hotbild mot en anställd, som blivit filmad, uppstår har företaget en säkerhetsavdelning och en HR-avdelning som hanterar det. Carl Mossberg, kommunikatör på G4S, poängterar att personalen oavsett om den filmas eller inte alltid måste hålla sig till gällande regler vid ingripanden.
-Det finns ett regelverk som talar om hur det ska gå till. Ingripandena ska inte påverkas, säger han.
Men Ronny Eriksson menar att risken för tjänstefel ökar i en situation som blir väldigt uppskruvad.
-Du kan vara hur professionell som helst men i slutändan är du bara människa i alla fall, säger han.
Stresshantering ingår i väktarnas grundutbildning och för ett år sedan började branschen erbjuda en utbildningen "Professionellt bemötande".
-Där är det den lokala chefen som anmäler sina medarbetare om han eller hon tycker att det finns ett behov, säger Ronny Eriksson.
Även polisen håller kurser för att träna sig i att hantera stressfyllda situationer. Ett scenario som tränats är när allmänheten använder mobilkameror för att filma polisens ingripanden.
-Saker händer med oss människor som vi inte är medvetna om när vi hamnar i akut stress. Våra sinnesintryck påverkas, vi får tunnelseende och bortfall av hörsel, säger Magnus Pålsson.