ORGANISATION

Så kortar Danmark arbetstiderna

Danmark har flera modeller för kortare arbetsvecka.

ARBETSTIDER. I Danmark ryms många olika modeller för förkortning av arbetsveckan. På Dandiag i Ishøj finns en skräddarsydd lösning som bygger på 33-timmarsvecka.

Publicerad Senast uppdaterad

Det här är en kommenterande text. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Fyra dagar ledigt varannan helg med bibehållen lön. Så ska man arbeta på danska Dandiag innan året är slut och försöket med fyradagarsvecka blivit fullskaligt. Redan nu, då man bara har infört hälften av de lediga dagarna, har effektiviteten ökat med elva procent mätt i produktion. 

– Vi har ännu inte tillräckligt med data för att jämföra sjukdagar. Men vi räknar med att sjuktalet minskar när våra anställda får fler dagar att ta hand om sig, säger vd Charlotte Rugaard Nielsen. 

Tillsammans med bland andra Kasper Gad Søndergaard, management trainee, har hon under två års tid arbetat med att införa fyradagarsvecka på Dandiag, som är ett företag beläget i Ishøj strax utanför Köpenhamn. Företaget producerar laboratorieutrustning. 

Till sin hjälp har de haft Pernille Garde, forskare, författare och konsult som hittills har stöttat mer än fyrtio företag i att införa fyradagarsveckan. Hon leder också ett nätverk där de företag som deltar kan inspireras av varandra. 

Och allt det var egentligen en slump. – Jag skrev en bok om en föregångare, danska IIH Nordic, som införde fyradagarsvecka 2017. ”The Secrets of the Four Day Week”. Efter det kom företag efter företag och ville att jag skulle bestå dem med att minska eller komprimera arbetstiden. 

Det är fortfarande relativt ovanligt med fyradagarsvecka i Danmark.

Pernille Gardes kompetens var fram till dess personlig effektivitet. När hon hjälper företag införa fyradagarsvecka bistår hon också med verktyg för att öka effektiviteten. Det handlar i stor utsträckning om att minska mötestid, se över mejlrutiner samt införa fokustid. 

– Det är fortfarande relativt ovanligt med fyradagarsvecka i Danmark, jag tror vi har ungefär 200 företag som arbetar så. Vad som är speciellt är att vi har många olika modeller för kortare arbetsvecka. 

Dandiag har skräddarsytt sin egen modell, vilket innebär att medarbetarna har fått vara med och utarbeta förändringarna i workshops. Man har även gjort två mindre försök som har föregått det nuvarande fullskaliga som inkluderar hela arbetsstyrkan.

– Efter hand som vi har provat, diskuterat och fått återkoppling har vi ändrat i modellen. Vi inledde exempelvis med att om man varit sjuk in närheten av sin lediga dag den veckan, då skulle man komma in och arbeta. Det förstod vi snabbt att vi var tvungna att ändra på, konstaterar Kasper Gad Søndergard. 

Skrattet är stort. De ville ju inte irritera någon, det var bara ett försöka att möta verksamhetens behov. Under vägen har de mött fler överraskningar. Som till exempel att det inte är självklart att alla ser 35 extra lediga dagar som bra. 

– Det förvånade mig mycket. Men människor har viktiga rutiner, kanske man har barn på förskola till exempel. Och många kan känna sig otrygga inför förändringar. Det får man vara öppen för, säger Charlotte Rugaard Nielsen. 

Vi har inte haft samarbete med de fackliga organisationerna, eftersom det är frågan om förbättringar för de anställda.

Hon rekryterades särskilt för att genomföra fyradagarsveckan. Dandiag är familjeägt, och initiativet kommer från ägaren. 

– Det här sker top-down. Vi har inte haft samarbete med de fackliga organisationerna, eftersom det är frågan om förbättringar för de anställda. I sådan lägen har vi ingen skyldighet att samråda. 

Kriterierna hon haft att förhålla sig till är att fyradagarsveckan ska genomföras med arbetstidsförkortning, med bibehållen lön, och bibehållen produktion och omsättning. Samt utan att kompensera genom anställningar. 

Fyradagarsveckan inleddes i mars med en ledig dag i månaden, som successivt byggs på med fler. Den omfattade redan från början hela företaget. På Dandiag arbetar administration och produktion under samma tak, och Charlotte Rugaard Nielsen beslöt att alla av rättviseskäl skulle få ta del av fyradagarsveckan samtidigt.

– Det är annars vanligt att man börjar med administrationen. Så ville inte vi göra.

En förutsättning för försöket är att produktionen är igång under måndag till fredag.

Dessutom har vi nått en extra effektivitetsvinst i att möten har slagits samman.

– Vi har delat upp arbetsstyrkan på två halvor. En halva har ledigt fredagar under jämna veckor, samt måndagar ojämna veckor. Och för den andra halvan är det tvärtom. Så fredagar och måndagar har vi halv arbetsstyrka, berättar Kasper Gad Søndergard. Bland cheferna fanns en del oro inför de dagar då bara halva deras team skulle finnas på plats. 

– Främst kände sig osäkra på hur de skulle kunna vara närvarande för sina medarbetare. Den oron är förståelig. Men en bit in märker man att det fungerar bra, vi är alla på plats under tre dagar i veckan. Dessutom har vi nått en extra effektivitetsvinst i att möten har slagits samman. 

Om Charlotte Rugaard Nielsen ska ge ett gott råd till den som vill försöka sig på en liknande modell, så handlar det om att den sociala delen av arbetet krymper när man effektiviserar och samtidigt arbetar förre timmar. 

– Vi löser det genom att ha en klubb för anställda som ordnar sociala aktiviteter, och under något som vi kallar ”innovationsfredagar” ser vi till att avsätta tid bara för att vara social.

Fyradagarsveckan är fortfarande på prov. För tydlighetens skull kallas de lediga dagarna ”balansdagar”. Man får betalt för att under de dagarna återhämta sig och man ska inte komma till jobbet. Men blir produktionen lidande så att löften till kunderna inte kan mötas, då kan balansdagarna återkallas. 

– Vi har inte behöva göra det, och vi förväntar oss inte att vi ska behöva det. Men vi har aldrig tidigare provat detta. Saker kan hända som vi just nu inte har förmågan att förutse. 

Dandiag är snarare på väg mot en 30-timmarsvecka, avslöjar Charlotte Rugaard Nielsen. Men hon är försiktig i prognoserna. Det är inget man går ut med som ambition ännu.