ORGANISATION

Han designar framtidens fabriker – med AI

Andreas Lind har under de senaste fyra åren skrivit en avhandling på Högskolan i Skövde för att se hur man kan planera framtidens fabriker med hjälp av AI.

ARTIFICIELL INTELLIGENS. Framtidens fabriker ska vara mer hållbara och produktiva samtidigt som de ger de anställda en bättre arbetsmiljö. Andreas Lind på Högskolan i Skövde forskar inom området där AI nu har tagit fram bättre förslag än ingenjörer.

Publicerad Senast uppdaterad

Andreas Lind har jobbat på Scania sedan 2011 och började i bearbetningen som produktionstekniker.

Under de senaste fyra åren har han arbetat som industridoktorand på Scania samt skrivit en avhandling på Högskolan i Skövde. Projektet är ett samarbete mellan Scania och Högskolan i Skövde för att ta fram ett digitalt verktyg och stöd för att planera fabriker.

– Att planera en fabrik handlar inte bara om att placera maskiner och arbetsstationer på rätt plats. Det är ett komplext pussel där alla bitar måste passa ihop för att fabriken ska fungera på bästa sätt.

Han säger att det är viktigt att fabriker planeras på bästa sätt med tanke på att det också ska vara en bra arbetsplats för arbetstagarna.

– Det är arbetsplatsen för mina medkollegor som får leva i konsekvenserna av ett layoutbeslut så det är viktigt att det blir rätt från början. Målsättningen har varit att designen ska göra att det ska vara lätt att göra rätt.

Planering av fabriker har traditionellt gjorts av experter inom olika områden som arbetar var för sig – fördelen med att ta fram digitala system är att man kan skapa fabriker som tar hänsyn till allt detta.

– Inom byggbranschen finns det en byggstandard och vi har något liknande inom fabriker där det finns vissa mått att ta hänsyn till. Det ska till exempel finnas ett visst utrymme bakom varje arbetstagare när de står vid en maskin som AI tar med i beräkningarna.

Andreas Lind säger att fabriksdesignen kan tas fram med hjälp av AI som genom att få regler och riktlinjer om fabriksstandarder kan föreslå layouts.

– De olika perspektiven krockar ibland med varandra och den mest effektiva layouten ur produktionssynpunkt vara mindre idealisk för arbetsmiljön – där kan AI vara till stor hjälp och sammanföra de olika perspektiven med varandra.

Han säger däremot att AI inte kommer att ta någons jobb utan att människans roll fortsatt är fortsatt viktig för att definiera problem och att digitalt stöd enbart är användbart för att lägga till regler och riktlinjer när man möblerar sin fabrik.

– Jag har inte avvecklat mitt eget jobb utan jag har bara gjort det enklare.

På längre sikt tror Andreas Lind att fabriker som designas med hjälp av digitala system kommer att leda till bättre fabriksdesigner. AI kan ta fram ett underlag som människan sedan kan skruva på för att göra det bästa av designen.

– AI kan ge förslag men sedan är det alltid en människa som måste godkänna designen. Teknologin kan hjälpa oss att fatta bättre beslut. Vi har sett att AI kan komma fram med layoutförslag som är bättre än de traditionella lösningar som våra ingenjörer har skapat.

Han säger att annan fördel med att ta fram en digital design är att det finns en möjlighet att testa olika lösningar och optimera designen innan fabriken byggs. Det kan också förbättra produktiviteten och arbetsmiljön för de som står vid maskinerna.

De virtuella miljöerna gör det också möjligt att testa hur fabriksdesignen sedan skulle fungera i den verkliga miljön genom att simulera nya arbetsstationer och hur de fungerar för människan.

– Det blir lite som att se framtiden och de digitala verktygen gör det möjligt att testa olika lösningar. Vi ska inte bara ha effektiva fabriker utan också en bra och säker arbetsmiljö.