ORGANISATION

GD:s första år: "Präglat av dödsolyckor"

Gd Lars Lööw, arbetsmiljöverket sammanfattar tio månader på topposten.

FÖRESKRIFTER. Arbetsmiljöverkets generaldirektör Lars Lööw kan bara hoppas att det nya regelverket får effekt: ”Det enda vi kan mäta effekten på är statistiken.”

Publicerad Senast uppdaterad

På nyårsnatten blir formellt 67 föreskrifter 15. Alla som bläddrat eller scrollat runt bland det gamla regelverkets 2 300 paragrafer ska lättare hitta vad som gäller för alla samt specifikt för sin bransch eller roll.

– Nu har vi ett modernt paket med logisk struktur på plats, säger Lars Lööw.

Men en lagstiftning som byggts på i snart 50 år är inte Moses stentavlor:

– Vi utvecklar hela tiden föreskrifterna. Under de två remissomgångarna fick vi in mycket synpunkter på det materiella innehållet och en del kritik för att vi inte tog tag i dem redan då. Men det ska vi göra nu. Dessutom har vi fått två regeringsuppdrag om regelförenklingar.

Är det inte det ni just gjort?

– Jo, det anser vi, men vi ska fortsätta ytterligare. Regelverket är ju föremål för en ständigt pågående dialog.

Ni har också fått kritik för att samverkan med parterna brustit?

– Jag upplever att samverkan är bra nu. Men samverkan kan alltid utvecklas och även regeringens styrning av den.

Vilka effekter förväntar du dig ute i arbetslivet av det nya regelverket?

– Syftet med ett sammanhållet regelverk är att arbetsgivarna lättare ska få grepp om reglerna. När de kan ha regelverket i fickan och söka fram i mobilen vad som gäller blir det lättare att bedriva ett mer effektivt arbetsmiljöarbete.

– Men du frågade ju om effekten och den är oerhört svår att se i så komplicerade sammanhang. Målet är givetvis, som i allt vi gör, att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet. Det enda vi kan mäta på är statistiken och min förhoppning är självklart att det blir bättre.

Beskriv dina tio första månader på chefsstolen?

– Spännande och roligt, men också intensivt och präglat av bland annat de många dödsfallen, inte minst den hemska hissolyckan i Ursvik. Men jag har märkt att många fler förstått hur viktigt det är med en trygg och säker arbetsmiljö.

Är det något särskilt som överraskat dig?

– Inte direkt men jag har lärt mig många nya saker, till exempel om utstationering. Lite förvånad är jag kanske över omfattningen av arbetet med att utveckla vår förmåga utifrån det säkerhetspolitiska läget och systemhotande brottslighet. Det senare är något där vi ska fortsätta utveckla vår strategiska samverkan med åtta andra myndigheter.

Fler viktiga frågor att ta tag under det nya året?

– Vi har fått nya resurser till tillsynsverksamheten. Och vi ska planera hur vi ska ta över uppgifterna från Myndigheten för arbetsmiljökunskap.

Men först ska du pusta ut under helgerna?

– Nej, jag jobbar i mellandagarna, men sen ska det bli skönt att vara lite ledig.