Övriga Nyheter
”Vibrationer innebär också en risk för skador”
Fem frågor till forskaren Peter Palm, leg sjukgymnast, specialist inom ergonomi vid Arbets- och miljömedicin på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Han får 2 972 000 kronor av AFA Försäkring för att ta fram en checklista, översätta ett amerikanskt riskbedömningsverktyg och utveckla en metod för mätning av muskelbelastning.
– Vi har fått forskningsmedel för att ta fram flera verktyg som stödjer både företagshälsovårdens arbete och arbetsgivarens arbete mot de nya kraven i arbetsmiljöföreskriften om medicinska kontroller, som bland annat innebär att handintensivt arbete omfattas.
Varför är det viktigt att ta fram en checklista?
– Det finns behov att skapa ett tillförlitligt verktyg för arbetsgivare och skyddsombud för att undersöka om det överhuvudtaget finns handintensivt arbete på arbetsplatsen. Då kan de enkelt prioritera om, och också se var de behöver göra en fördjupad riskbedömning.
Vad mer ska ni göra, förutom checklistan?
– Vi ska översätta och utvärdera tillförlitligheten i ett amerikanskt riskbedömningsverktyg som bygger på att man gör uppskattningar av hur mycket handkraft arbetaren använder. Verktyget går under namnet Distal Upper Extremity Tool och grundar sig på principer om vävnaders hållfasthet.
– Vi kommer även att ta fram en metod för att uppskatta den dagliga belastningen på underarmen, genom att man mäter den elektriska aktivitet som uppstår i musklerna vid arbete. Vi ska ta fram ett nytt sätt att analysera sådana data. Också denna metod bygger på principer om vävnaders hållfasthet. Om du har en arbetsplats med ett gäng anställda som du misstänker utsätter sig för hälsorisker genom sitt handintensiva arbete, är tanken att man med elektroder som fästs på huden ska kunna göra en bedömning av den dagliga belastningen, till exempel med hjälp av företagshälsovården.
Vad är egentligen handintensivt arbete?
– Det är arbete som för handen är kraftkrävande arbete eller arbete som sker med snabba handrörelser en stor del av dagen. Vi vet att sådant arbete innebär en ökad risk för skador. Ett typexempel där det kan finnas handintensivt arbete är inom styckeribranschen. Där har Arbetsmiljöverket tidigare gått in och pekat med hela handen och sagt att det är ett så pass intensivt arbete att medicinska kontroller måste användas. Det arbetet innebär höga krafter och är extremt repetitivt. Handpaketering kan i många fall också vara handintensivt arbete, liksom plockarbete och kanske vissa moment i städbranschen, exempelvis.
Vad är det för skillnad på handintensivt arbete och arbeten där vibrationer förekommer?
– Vibrationer innebär också en risk för skador. Grundprincipen för hur man ska hantera detta i arbetsmiljön är egentligen densamma: om du har ett riskfyllt arbete med vibrationer eller handintensivt arbete och man inte lyckas bygga bort det, då ska man anordna medicinska kontroller. Egentligen kan man säga att de nya reglerna innebär en utökning, till att även innefatta handintensivt arbete.
När ska forskningsprojektet vara klart?
– Det påbörjas nästa år och ska sedan pågå under tre år. Projektet sker i samarbete Arbets- och miljömedicin syd i Lund.
Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev