Övriga Nyheter
Så käkar du rätt på nattjobbet
Nattjobb och bra matvanor - den ekvationen är det få som får att gå ihop. Men det finns knep för att lyckas. Här berättar kostexperten Maria Lennernäs hur du äter efter kroppens egen klocka.
Att arbeta på oregelbundna tider är farligt för hälsan. De som gör det drabbas oftare av diabetes, fetma, hjärt- och kärlsjukdomar och allmänt ökad sjuklighet. Sömnproblem är närmast regel för den som inte arbetar dagtid.
En teoretisk lösning på hälsoriskerna vore naturligtvis att stoppa skiftarbete och nattjobb.
Utvecklingen är den motsatta; allt fler grupper arbetar på oregelbundna arbetstider, i strid med kroppens biologiska klocka.
Industrin och sjukvården kräver personal som arbetar i skift för att verksamheten ska fungera. Lastbilstransporterna rullar dygnet runt på vägarna. Andra exempel är butiker, restauranger och media som har förskjutit arbetsdagen för sina anställda.
Arbete på tidiga morgnar och/eller sena kvällar gör det dessutom svårt att hålla bestämda tider för mat och måltider.
- Kroppen vill veta i förväg vad som ska hända. Den vill kunna förbereda sig för att ta emot mat och näring, säger Maria Lennernäs, professor i mat- och måltidskunskap i Kristianstad och expert på mat och skiftarbete.
Kroppen vill äta och agera när det är ljust ute och sova och fasta när solen gått ner. Under vilan hämtas bränslet från kroppens organ och vävnader medan matsmältningssystemet är inställt på vila.
Missa inga nyheter - beställ Arbetarskydds kostnadsfria nyhetsbrev
Störd dygnsrytm ger inte bara sämre sömn utan påverkar kroppen på många fler sätt. Aptiten ökar och mättnadssignalerna minskar, blodsockret höjs och blodfetterna rubbas, den verbala prestationsförmågan försämras, immunförsvaret försämras och risken för depression ökar.
Nattarbete - och framför allt många pass av nattarbete - ökar risken för olycksfall. Men det behöver inte vara livsfarligt att jobba natt.
- Yngre och vältränade klarar det bättre än äldre och otränade. Yngre kvällsmänniskor bemästrar nattarbete lättare än äldre morgonmänniskor, säger Maria Lennernäs.
Dessutom tycks det vara svårare att jobba tidig morgon än natt. Förutom störd måltidsrytm har den som jobbar tidig morgon svårare att sova bra före arbetspasset medan nattarbetare är rejält trötta och somnar lätt på morgonen. För dem är problemet framför allt att det är svårt att sova tillräckligt länge på dagen.
Hur ska du då äta för att skona kroppen?
- All forskning tyder på att desto mindre man äter under nattens timmar ju bättre. Men det handlar också om hur du hanterar nattarbetet socialt. Att äta ensam när det passar produktionen och inte ha reglerad måltidspaus tillsammans med arbetskamraterna ger även det försämrad hälsa, säger Maria Lennernäs.
Intresserad av arbetsrätt också? Beställ Lag & Avtals kostnadsfria nyhetsbrev
Hon betonar även att det inte är tillräckligt att välja mat med rätt näringssammansättning.
- Själva måltiden är viktig för återhämtningen. Visserligen är väl inte pizzan man äter tillsammans på lördagsskiftet för att "fira helg" nyttig i sig, men samvaron med kollegerna är mycket viktig, säger hon.
Det finns flera orsaker till varför kroppen reagerar negativt på nattarbete. Efter midnatt förbereder sig kroppen för att sova och en mängd olika processer förändras. Hormonsystemen svänger, blodsockret ransoneras för att räcka till hjärnan, nervsystemet och de röda blodkropparna. Njurarna och levern minskar sin aktivitet, tarmarna jobbar långsammare. Vi behöver inte kissa lika ofta som på dagen eftersom hormonet vasopressin koncentrerar urinen på natten. Nedbrytningen av mediciner, droger, alkohol och nikotin går långsammare. Eftersom kroppen går in i viloläge sjunker kroppstemperaturen och vi fryser lättare.
Allt det måste skiftarbetaren motarbeta under sitt arbetspass.
Därför är det extra viktigt att välja rätt sorts mat på jobbet. Varm mat och dryck värmer och mättar. En kopp kaffe eller te ökar vakenheten. Men drick tidigt under arbetspasset, för effekten håller i sig i flera timmar. För många koppar och för nära sänggåendet gör det svårare att somna. En god nyhet är att toleransen för oregelbundet arbetet trots allt ökar med åren.