Övriga Nyheter

Ny arbetsmyndighet i EU ska ledas från Slovakien

– Jag kommer nu att analysera förslagen och bedöma vilka frågor vi kommer att jobba vidare med, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), efter mötet med parter och myndighetsrepresentanter angående dödsolyckor på svenska arbetsplatser. Foto: TT-Bild

Slovakiens huvudstad Bratislava får hysa EU:s nya arbetsmyndighet, ELA. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson är positiv – men röstade ändå nej.

Publicerad

Slovakien vann i en omröstning vid torsdagens ministermöte i Luxemburg över motkandidaterna från Lettland, Cypern och Bulgarien.

"Reglerna om ELA har antagits på rekordtid och jag är övertygad om att flytten av ELA till Bratislava kommer att gå lika snabbt och smidigt. Myndigheten kommer att inleda sitt arbete från Bryssel i oktober innan den flyttar", säger EU:s arbetsmarknadskommissionär Marianne Thyssen i ett uttalande.

ELA ska främst ägna sig åt att informera om rättigheter och skyldigheter för arbetstagare och arbetsgivare i EU och underlätta samarbetet mellan EU-länderna.

Från den svenska regeringens sida ger Ylva Johansson tummen upp.

– Jag är väldigt positiv till den nya myndigheten. Jag tror att det blir en viktig aktör för att få rättvisa konkurrensvillkor. Det är ju lättare att fuska vid gränsöverskridande verksamhet för de som verkligen vill göra det och jag tror att den nya myndigheten kan sätta stopp för det, säger arbetsmarknadsministern på plats i Luxemburg.

Där hon tvingades lägga band på sin personliga hållning.

– Svenska riksdagen och EU-nämnden har ju röstat nej så vi röstade nej i dag. Sådana är de demokratiska spelreglerna, säger Ylva Johansson.

Ny europeisk arbetsmyndighet

EU strävar efter att inrätta en ny europeisk arbetsmyndighet för att förbättra samarbetet över gränserna. De viktigaste funktionerna hos detta nya organ är följande:

  • göra det lättare för arbetstagare, arbetsgivare och nationella förvaltningar att få tillgång till information om rättigheter och skyldigheter vid gränsöverskridande rörlighet,
  • stödja samordning mellan medlemsstaterna när det gäller att säkerställa efterlevnaden av relevant EU-lagstiftning i gränsöverskridande situationer
  • medla mellan medlemsländerna för att lösa gränsöverskridande tvister mellan dem
  • underlätta lösningar vid störningar på arbetsmarknaden

Citerad källa: Europeiska unionens råd