Övriga Nyheter

Nio av tio tjänstemän på SSAB går ner i tid

SSAB i Borlänge. Foto: Jörgen Appelgren

90 procent av SSAB:s 1750 tjänstemän i Sverige har nappat på erbjudandet att gå ner i arbetstid under tre och en halv månad mot ett tjänstledighetsavdrag, rapporterar Kollega: – Det får inte bli så att man ska jobba lika mycket fast man gått ner i arbetstid, säger Tomas Jansson, Unionens klubbordförande.

Publicerad

Den så kallade flexicurity-modellen innebär att de anställda jobbar tolv dagar färre under perioden. De som ingått överenskommelsen får lön för sex av de tolv av dagarna.

Som Arbetarskydds systertidning Lag & Avtal tidigare berättat går nu, enligt Industriarbetsgivarnas rapport, landets stål- och metallindustrin sämre än trä- och pappersmassaindustrin.

Tomas Jansson, Unionens klubbordförande på SSAB i Borlänge, vill inte uttala sig om erbjudandet är ett försök att undvika varsel:

– SSAB vill vara tydligt med att vi hänger med. Men det blåser tuffa vindar i konjunkturen och det här är ett sätt att spara pengar, att hjälpa till med kostnadsbesparing, säger han till Kollega och berättar att han själv antagit erbjudandet:

– För min personliga del, och jag har själv antagit erbjudandet, så tycker jag det är ett okej erbjudande. Och tjänstemännen är lojala och ställer upp och bidrar med kostnadsfokus.

– Men det ligger också en utmaning i det här, när det gäller den sociala och arbetsorganisatoriska arbetsmiljön. För det får inte bli så att man ska jobba lika mycket fast man gått ner i arbetstid, så att stressen ökar. Eller att de som fortsätter jobba fem dagar i veckan ska ta på sig mer jobb. Eftersom tjänstemän generellt är lojala och jobbar på så gäller det att både medarbetarna, cheferna och ledningen ser till att prioritera ned saker, eller till och med väljer bort en del, under den här perioden och att man kan få hjälp med att bestämma vad man ska göra.

Enligt sr.se har både arbetare och tjänstemän vid SSAB:s anläggningar på de tre orterna, Luleå, Oxelösund och Borlänge, fått erbjudande att gå ned i arbetstid. IF Metalls avtal kallas Trygghet och flexibilitet, TOF. Det är ett avtal inom ramen för Stål- och Metallavtalet som möjliggör lokala tillämpningar av varierad arbetstid.