Övriga Nyheter

”Jag vill lägga pengarna i den förebyggande korgen”

Malin Lindkvist hoppas att fler ska förstå värdet av att ta hand om personalen. ”Jag hoppas att det blir naturligt. Det behöver finnas någon som driver dessa frågor och förklarar att stressgrupper inte är dyrt vid jämförelse med en långtidssjukskrivning.” Foto: Mats Andersson/TT
”Det är en jätteutmaning att vara uthålliga och få till en god gemenskap på distans. Att informera och lugna är en utmaning när man inte själv vet hur framtiden kommer se ut. Nu skickar vi hem medarbetare, isolerar med­arbetare, som dessutom oroar sig för sin egen hälsa, sin framtid, och för sina nära och kära. Det är klart att det är tufft för många.” Foto: Mats Andersson/TT

ELDSJÄLEN. Med en önskan om att arbeta förebyggande i stället för med rehabilitering började Malin Lindqvist på Oilquick. Det var tänkt som ett kortare inhopp för att hjälpa ett snabbväxande företag med arbetsmiljöfrågor. Nu har det gått sex år.

Publicerad

Det är information till personalen som gäller i kristider, menar ­Malin Lindqvist, hr-chef på industriföretaget Oilquick i Hudiksvall. Ovisshet leder till oro och det är en arbetsmiljöfråga som måste hanteras. En gång i veckan får nu alla information om hur det går för företaget. När och om det blir dags att börja oroa sig för jobben har företaget varit tydligt med att information kommer direkt.

– Vi försöker lugna genom att informera. Det är jätteviktigt. Men det ska vara korrekt information, inte något extra positivt, utan det vi vet, säger Malin Lindqvist.

På Oilquick tillverkas fullautomatiska snabbfästen för exempelvis grävmaskiner, hjullastare och truckar. Tjänstemännen, som är ungefär hälften av den 90 personer stora personalstyrkan, arbetar nu på distans. Malin Lindqvist är en av dem och vi möts för intervju i den virtuella världen.

Malin Lindqvist läste först hälsa och rehabiliteringskunskap på högskolan med inriktning mot arbetslivet. Efter några år utbildade hon sig till KBT-terapeut. Utbildningen och hennes egna erfarenheter har varit viktiga för hur hon tycker att hr-arbetet ska bedrivas.

– Jag har mött många som farit illa på arbetsplatser i min roll som KBT-terapeut. Det har gjort att jag tagit med mig frågan: Vad kan vi som företag göra för att personalen inte ska bli sjuk?

Hon är tydlig med att det är det förebyggande arbetet som gäller.

– Jag vill inte jobba så mycket med rehabilitering, utan jag vill lägga pengarna i den förebyggande korgen i stället.

Hon kom till Oilquick för sex år sedan. Företaget växte snabbt och hade inte hunnit med arbetsmiljöarbetet. Tanken var att Malin Lindqvist skulle arbeta två dagar i veckan med arbetsmiljön. Tidigt upplevde både hon och företagets vd fördelarna med att hon var där, och efter ett halvår kom de överens om att hon skulle börja på heltid. Det har varken vd:n eller Malin Lindqvist ångrat. Nu har både företaget och Malin Lindqvist prisats.

– Det var fantastiskt bara att bli nominerad, framför allt för att det var medarbetarna som nominerade mig.

Hon är nu inne på sitt sjätte år på industriföretaget och har inte ångrat sig trots att hon tycker att hr-arbetet är tufft. Men det är också väldigt roligt och utmanande, menar hon.

Ett av Malin Lindqvists initiativ är stress­grupper. Åtta tillfällen om två timmar åt gången då medarbetare får utveckla sin förmåga att förebygga och hantera stress. Ett förslag som först möttes av lite tveksamhet i organisationen, inte minst bland cheferna när värdefull produktionstid skulle användas till förebyggande stressgrupper.

– De undrade om det verkligen skulle vara värt att lägga produktionstimmar på en sådan sak. Men alla som har gått kursen är väldigt nöjda och vi har inte haft en enda person långtidssjukskriven på grund av stress eller utmattning.

Malin Lindqvist vet att det kan vara svårt att få gehör hos en företagsledning för förebyggande satsningar inom arbetsmiljön men att det gått bra på Oilquick.

– De har haft förtroende för att vi jobbar åt rätt håll och det har vi också bevisat.

Hon tillägger:

– Vi har en ägarfamilj som i grunden vill göra det bra för personalen.

Första året tog Malin Lindqvist tag i det som hon beskriver som ramarna: anställningsavtal, befattningsbeskrivningar, organisationsschema och gemensamma regler och handlingsplaner. Hon fick även i gång det systematiska arbetsmiljöarbetet, arbetsmiljökommitté­möten, samarbete med företagshälsovården, och hon införde anonyma förslagslådor för att inte missa några bra förslag.

– Förr kunde många regler hos oss vara individanpassade, nu försöker vi i största mån ha samma regler som alla andra. Vi har kanske blivit tråkigare och fyrkantigare men vi tror på att rättvisa skapar bättre trivsel.

Just rättvisa är en viktig pusselbit i företagets kultur. På Oilquick gör man saker tillsammans, på och utanför arbetsplatsen.

– Här är alla lika mycket värda. Vi är lika ­lyhörda för åsikter från en svetsare eller montör som från en chef. När vi firar så firar vi ihop. När vi åker på galor så åker inte bara ägarfamiljen och ledningen utan folk från hela företaget. Det här tycker vi är viktigt, att fler får representera sitt företag, säger Malin Lindqvist.

Hon tillägger att personalen också i med­arbetar­undersökningar uppger att de känner sig lika mycket värda oavsett position.

Malin Lindqvist är medveten om att man kan tycka att den här typen av hr-arbete är onödigt. Men hon anser att hon och företaget har hittat sin unika väg och lyckats visa på goda resultat.

– Det räcker inte med biobiljetter och tårta. Det är viktigt att man genuint visar att man tar hand om sin personal. Då måste hr genuint älska att jobba med människor. Jag lägger mig i ganska mycket och lite överallt. En del chefer kan säkert tycka att det är frustrerande ibland, säger hon.

– Det är tuffare att ha en hr som finns tillgänglig och som ibland ställer sig på medarbetarnas sida. Vi kan ha tuffa diskussioner ibland men jag har alltid företagets bästa i fokus och det vet cheferna om.

Ett något mer udda betyg på att arbetsplatsen är välfungerande är frånvaron av en fackklubb, menar Malin Lindqvist.

– Det är det bästa betyg vi kan få. Fackklubbar kommer väl ofta till för att arbetsgivaren svajar.

Hon tillägger:

– Vi har ett väldigt bra samarbete med både Unionen och IF Metall regionalt. Våra medarbetare har inte velat ha fackklubbar hittills men vill de ha det i framtiden så kommer vi givetvis att ha det på plats hos oss.

Prisad hr-chef på prisat företag

Ålder: 42 år.

Familj: Gift, två barn, en dotter på 20 år och en son på 14 år.

Fritidsintressen: ”Vara med min familj och mina vänner. Tycker om att promenera och resa. Mitt jobb är också lite av ett fritidsintresse.”

Bästa tips för att slippa tänka på viruset: ”Kolla bara nyheter en gång om dagen. Umgås via nätet, lyssna på musik, gå på konserter och föreläsningar på nätet.”

Tips till hr i virustider: ”Försök lugna, stödja och informera medarbetarna. Försök att acceptera att vi inte kan påverka allt och hitta sätt att informera när vi inte har en aning om hur morgondagen ser ut.”

Det bästa med ­jobbet: ”Medarbetarna, ägarfamiljen och gemenskapen.”

Malin Lindqvist är årets hr-personlighet i den utvärdering som görs av Great Place to Work . Företaget där hon arbetar, Oilquick, prisades också. Företagen som ingår i undersökningen utvärderas och jämförs utifrån kulturen på arbetsplatsen och deras insats som arbetsgivare. De bästa organisationerna rankas varje år på nationella listor. Rankningen bygger bland annat på medarbetarnas egna upplevelser.