Övriga Nyheter
”Fusk har ingen plats på svensk arbetsmarknad”
121 nagelsalonger och 32 byggarbetsplatser har granskats i år som en del av regeringens arbete mot osund konkurrens. 3 av 4 nagelsalonger hade brister i arbetsmiljön och fem byggarbetsplatser fick förbud att fortsätta arbetet på grund av allvarliga arbetsmiljörisker.
– Arbetet mot osund konkurrens är oerhört viktigt och ett prioriterat område för regeringen. Företag med fusk som affärsidé har ingen plats på svensk arbetsmarknad, sade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i dag när hon presenterade resultaten av regeringens satsning på arbetet mot osund konkurrens.
Hittills har 2 070 kontroller gjorts som en del av regeringens arbete mot osund konkurrens: 1 100 i fjol och 970 i år, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Kontrollerna görs av flera myndigheter tillsammans.
Det här året har i synnerhet skönhetsindustrin och byggsektorn prioriterats.
I skönhetsindustrin granskades 121 nagelsalonger och 396 personer. Särskilt fokus var på att motverka utnyttjande av arbetskraft. Den leddes av Europol. Granskningen visade att det fanns brister i arbetsmiljön på tre av fyra salonger, en tredjedel av företagen fick förbud att fortsätta verksamheten och nästan hälften av de kontrollerade arbetsställena fick sanktionsavgifter. Dessutom gjorde polisen en anmälan om koppleri och en anmälan om människoexploatering. Ett tiotal brott rörande arbetsgivare som har personal utan svenskt arbetstillstånd upptäcktes.
32 byggarbetsplatser runtom i landet inspekterades i våras av Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket. Det resulterade bland annat till fem förbud att fortsätta arbetet på grund av allvarliga arbetsmiljörisker och 11 företag fick sanktionsavgifter. En förundersökning mot ekonomisk brottslighet har inletts.
Arbetsmiljöverket har samordningsansvaret för de myndighetsgemensamma kontrollerna. Under 2018–2020 ska åtta myndigheter utveckla ändamålsenliga och effektiva metoder för gemensamma kontroller för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Regeringen har avsatt 18 miljoner kronor per år för arbetet.