Övriga Nyheter

Arriva nekar spårvagnsföraren sjuklön

Den 1 januari 2019 körde hon med låg hastighet in i ett stoppblock vid Tvärbanans ändstation i Solna. Ingen person skadades, det blev heller inga materiella skador, alkohol och drogtesterna var utan anmärkning. Men hon togs ur tjänst och skickades på läkarundersökning.

Publicerad

Resultatet av läkarundersökningen blev att spårvagnsföraren sjukskrevs den 4 januari 2019. Bolaget betalade lön under tiden hon var tagen ur tjänst, sedan sjuklön enligt kollektivavtalet den första sjukskrivningstiden, därefter var det Försäkringskassan som betalade henne sjukpenning i vanlig ordning. Men det upphörde Försäkringskassan med den 13 maj. Spårvagnsföraren kontaktade då sin chef i maj och berättade detta.

Den 17 juli uppsökte spårvagnsföraren med sin fackliga representant sin chef och begärde att bolaget skulle betala henne lön eftersom hon inte sedan den 13 maj hade någon sjukpenning. Chefen förklarade då att hon enligt de regler som gällde inte fick återgå i säkerhetsklassat arbete utan godkännande från läkare och att de inte fanns något annat arbete tillgängligt.

Arriva Sverige AB och Almega Tjänsteförbunden stämmer nu Fackförbundet ST och yrkar att Arbetsdomstolen ska fastställa att bolaget ska slippa betala sjuklön beräknad enligt kollektivavtal till en spårvagnsförare.

Fackförbundet ST har krävt att hon ska få sjuklön för tiden den 14 maj till den 9 september 2019. Det vill säga för den tid som Försäkringskassan inte längre betalade någon sjukpenning till henne. Men under den tiden kunde hon inte arbeta. Pappren saknades för att spårvagnsföraren skulle kunna återgå till sitt säkerhetsklassade arbete. Och något annat arbete fanns inte till henne, förklarar arbetsgivarna.

Ombud är arbetsrättsjuristen Jonas Stålnacke, Almega.