Övriga Nyheter
Nu kan riskgrupper få coronaersättning
Nu kan riskgrupper ansöka om ersättning för missat arbete på grund av coronapandemin. Ansökan öppnar under måndagsmorgonen – och Försäkringskassan väntar sig en anstormning av sökande.
De som tillhör en riskgrupp för covid-19 och riskerar att smittas på jobbet har rätt till ersättning, vilket regeringen beslutade i slutet av juni. Nu öppnar Försäkringskassan möjligheten att ansöka om ersättningen.
− Man ansöker via vår självbetjäningstjänst och ett läkarintyg som styrker att man omfattas av de definierade riskgrupperna, säger Ola Kristiansson, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.
Man kan söka om ersättning retroaktivt för perioden 1 juli till 30 september. Som mest kan man få 804 kronor per dag, före skatt, under max 90 dagar. I genomsnitt kommer det att ta 30 dagar för pengarna att betalas ut, berättar Ola Kristiansson.
− Vi har förmåga att handlägga, besluta och betala ut direkt. Men som alltid kommer vi ha en variation i beslutstider, så vi beräknar en snittid på 30 dagar. Ju mer kompletta underlag vi får in desto snabbare går det, säger han.
Ersättningen gäller anställda eller egenföretagare som inte har möjlighet att arbeta hemifrån. Det krävs även att arbetsgivaren inte kan erbjuda andra arbetsuppgifter eller på annat sätt anpassa situationen så att smittspridning kan undvikas.
TT: Regeringen beslutade om det här i juni. Varför har det tagit så lång tid?
− Vi har behövt bygga system för att hantera den här helt nya försäkringen, ta fram processer och utbildningar för personal, bygga handläggningsförutsättningar och anställa personal. Det är det som har tagit två månader, säger Ola Kristiansson och fortsätter:
− Vi har gjort allt vi har kunnat för att skynda på den här processen, det är ju angeläget så klart att komma igång så fort som möjligt. Vi har arbetat intensivt hela sommaren.
Under sommaren har Försäkringskassan anställt 200 personer som ska arbeta med den nya ersättningen, dessutom har de tillfälligt omplacerat 500 av sin ordinarie personal. Myndigheten räknar med att minst 100 000 personer kommer att söka ersättningen.
− Vi tror att vi kommer att få ett väldigt högt söktryck med väldigt många som söker på en och samma gång. Våra ordinarie försäkringar, som till exempel föräldra- eller sjukförsäkringar, har ett löpande inflöde sett över året. Men här är det väldigt mycket som kommer att ske samtidigt.
Alice Nordevik/TT