Övriga Nyheter
Mobbningsanklagade chefer avsäger sig ansvar
- Min bror var mycket stark. Jag förstår fortfarande inte. Den här veckan vittnar anhöriga om självmorden hos France Telecom. De mobbningsanklagade direktörerna avsäger sig allt ansvar.
Rättegången berör 39 före detta anställda hos France Telecom. 19 av dem begick självmord. De andra försökte ta livet av sig eller blev, enligt åklagaren, sjuka av stämningen på företaget under åren 2007 till 2010.
Sju före detta direktörer hos France Telecom, som numera heter Orange, står alltså inför rätta för systematisk ”mobbning”. De anklagas för att medvetet ha skapat en dålig arbetsmiljö för driva anställda till att säga upp sig.
Enligt projektet ”Next”, som presenterades 2006, skulle 22 000 jobb av totalt 120 000, försvinna, och 10 000 personer skulle omplaceras, men utan att företagsledningen upprättade en regelrätt omstruktureringsplan.
Rättegången är nu inne på sin femte vecka.
Igår, måndag, började en serie vittnesmål från anhöriga till personer som tog livet av sig, rapporterar nyhetsbyrån AFP.
Bröderna Robert och Jean Perrin jobbade båda hos France Telecom i Strasbourg. Igår berättade Jean om sin bror som sköt sig i hemmet i maj 2008. Redan 2010 klassades broderns självmord som arbetsolycka av arbetsgivaren.
- Min bror var mycket stark fysiskt och psykiskt. Jag förstår fortfarande inte.
Enligt Jean Perrin förändrades stämningen när telefonnätet skulle digitaliseras. Hans bror led bland annat av att arbetstiderna förändrades från dag till dag, vilket totalt rubbade hans livssituation.
- Stämningen var tung. Flera kollegor tog antidepressiv medicin.
Under samma period tog en annan anställd i östra Frankrike, Jean-Marc Régnier, sitt liv. Hans fru Ghislaine vittnade igår inför rätten om hur hennes make tvingades gå på vidareutbildningskurser, som han inte var lämpad för. Men han fortsatte eftersom han var livrädd för att bli omplacerad till ett call-center.
Fram tills nu har direktörerna helt avsagt sig sitt ansvar.
Företagets andranamn och chef för den operativa verksamheten i Frankrike, Louis-Pierre Wenès, nekade igår till att ha kännedom både om självmorden och till omorganiseringen på arbetsplatserna.
Tidigare har den förre Vd:n Didier Lombard, också helt avsagt sig ansvaret för att personalen mådde dåligt. Han har beklagat sorgen för dem ”som inte stod ut med förändringen”, som enligt honom var nödvändig för att France Telecom skulle överleva.
Didier Lombard har bland annat hävdat att självmorden berodde på en smittoeffekt. Ett påstående som har avvisats av flera experter på psykisk ohälsa.
En av dem som tidigt slog larm om att arbetsmiljön hos France Telecom brutalt försämrades var Monique Fraysse Guiglini, företagsläkare i Grenoble. Häromdagen beskrev hon hur alltfler anställda under 2007 självmant sökte upp henne. De hade svårt för att sova, svårt för att äta eller hade problem med beroenden.
Situationen accelererade under 2008, säger hon. Alltfler tvångsförflyttades eller placerades i ett ”skåp”, vilket på franska betyder att de inte längre fick några arbetsuppgifter.
- Påtryckningarna för att anställda skulle lämna sina jobb och de ständiga omorganisationerna, försvagade individer, bröt sönder arbetsteam och skapade mycket ångest.
Monique Fraysse Guiglini slog larm hos de personalansvariga. Enligt hennes vittnesmål svarade en av dem cyniskt:
- När man skakar ett träd hårt, faller frukter som är för mogna eller ruttna till marken. Det är vad som händer hos France Telecom.
Rättegången mot de sju före detta direktörerna ska pågå fram tills den tolfte juli.