Övriga Nyheter
Polisförbundet välkomnar nya rikspolischefen
(Uppdaterad) – Anders Thornberg har stor kunskap om det polisiära arbetet och kan motivera och engagera medarbetarna. Han blir den samlande kraft som svensk polis behöver, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz i en skriftlig kommentar om den nya rikspolischefen.
Hans företrädare, Dan Elisasson, fick under sina tre år på posten utstå hård kritik bland annat för att han saknade polisiär bakgrund. Anders Thornberg kommer från posten som chef för Säkerhetspolisen, Säpo.
Han kom till Säpo redan 1986 och har sedan dess arbetat som både operativ chef, informationschef och spanare, skriver TT. 2012 blev han Säpochef.
– Anders Thornberg är polis i grunden, har varit ute på fältet och vet vad poliser möter i sin vardag. Jag tror att det är viktiga grundstenar för att kunna ta rätt beslut och för att kunna motivera och engagera poliskåren, säger Lena Nitz.
– Men polisens framgång handlar inte bara om vem som är rikspolischef. Vi har en akut polisbrist. Många lämnar yrket i förtid på grund av den låga lönen och den tuffa arbetsmiljön. Jag är övertygad om att Anders Thornberg är medveten om att uppvärderingen av polisyrket måste fortsätta. För det är först då som vi kan bli fler poliser, resultaten kan förbättras och tryggheten i samhället öka, anser Lena Nitz.
Mikael Sjöstedt, ordförande för Polisförbundets medlemmar inom Säpo, berättar för Polistidningen att Anders Thornbergs kontakter med facket präglats av dialog och lyssnande:
– Han lyssnar på medarbetare och fack och är ute i verksamheten någon gång i veckan och tar intryck av det han ser där.
Innan han uttalar sig om förändringar säger Anders Thornberg själv, enligt TT, att han ska lyssna:
– Jag kommer att prata med alla medarbetarna inom polisen, jag kommer att prata med de fackliga organisationerna, jag kommer att sätta mig in i problematiken.
Han vill "ingjuta lite mod i svensk polis och satsa på kärnverksamheten".