Nyhetsarkiv
Får meteorologen skäll för hetta eller regn?
... Erik Höjgård-Olsen, meteorolog hos SMHI, 1970 sjöng svensktoppartisten Stefan Demert: "Meterologen är en luring å det är vi allihop. Han ritar upp en sol över platsen där du bor, nästa dag når vattnet över dina skor."
Hur orättvis är den beskrivningen?
- Beskrivningen är orättvis mot meteorologen, men delvis rättvis mot ortsprognosen. Låt mig förklara: Ofta tycker vi att vi kan förutse vädret mycket bra för ett område (till exempel nordvästra Skåne). Men är det väder med stora lokala variationer, som skurar sommartid, så kanske ortsprognosen för Ängelholm säger sol, medan ortsprognosen för Helsingborg säger regn, och sen blir det tvärt om. Då var ju båda ortsprognoserna fel, men områdesprognosen för Skåne ”växlande molnighet med risk för lokala skurar” korrekt utfärdad.
Kan du kortfattat beskriva hur svårt det är att göra väderprognoser?
- Om vi återigen tar sommaren som exempel, eftersom det är den aktuella årstiden, så är det ju provocerande enkelt att lova ”fortsatt soligt väder även imorgon” under värmeböljor (som vid bränderna sommaren 2018), men mycket svårt att förutsäga exakt var en eftermiddagsskur släpper sitt skyfall (som under midsommarhelgen 2022).
Ett målande exempel för just eftermiddagsskurarna tycker jag är att man föreställer sig en kastrull med kokande vatten där varje stigande bubbla i kastrullen är ett moln med skurar. Kastrullen representerar ett område som nordvästra Skåne och bubblorna individuella orter som Helsingborg och Ängelholm.
- Det är enkelt att beskriva hela kastrullen – området - som ”kokande”, eller i väderexemplet: ”växlande molnighet med lokala skurar), men snudd på omöjligt över vilken punkt i kastrullen nästa bubbla kommer att stiga – och det är då ortsprognosen.
Det som händer i modellutvecklingsarbetet är att modellerna hela tiden blir bättre, med högre upplösning, så för 30 år sedan kanske vi använde exemplet med en soppgryta (Götaland), medan nu är vi nere på små kastruller (nordvästra Skåne).
Händer det att svenskar ringer er och frågar eller till och med är arga över fel prognoser?
- Ja, det händer, men jag upplever det som att de flesta är medvetna om att en viss osäkerhet kring prognoserna är oundviklig och också accepterar det.
Är du orolig över klimathotet?
- Ja, det är jag.
Om du reser på sommaren, blir det till varmare länder eller till kyligare klimat?
- Kyligare klimat.
Tips?
- Fjällkedjan – även om de norra Lapplandsfjällen i dag mäter 20-25 grader: Abisko: 25; Katterjokk; 24.
Vilket är ditt favoritväder?
- När solen kommer tillbaka efter en försommarskur.
Och - hur blir den svenska sommaren?
- Egentligen jobbar vi med 10-dygnsprognoser, för efter tio dygn är även områdesprognoserna förknippade med för stora osäkerheter.
Trots det kan vi få storskaliga antydningar om hur kommande månad kommer se ut. Då ser det ut som fortsatt ostadigt juni ut, men från mitten på juli en stabilisering av väderläget och en hel del sol.