special kränkande särbehandling

Skyddsombud försöker gripa in

Att baktala en kollega, oavsett chef eller kollega är ett klart fall av mobbning.

MOBBNING. Fabriksledningen pekades ut som skyldig till kränkande särbehandling. Skyddsombuden gick ihop och kopplade in Arbetsmiljöverket.

Publicerad Senast uppdaterad

En fabrik inom en stor kemikoncern har under lång tid haft problem med kränkningar och ett hotfullt klimat. Så beskriver skyddsombuden läget. Platschefen och cheferna omkring honom pekas ut som skyldiga ”vilket gör det extra känsligt och komplicerat” skriver skyddsombuden. 

På tjänstemannasidan hade företaget gjort en medarbetarundersökning som ”inte visade på något bra resultat inom detta område”. IF Metall gjorde på egen hand en anonym enkät ”som visar på ett riktigt skrämmande resultat”. 

Fabrikens arbetarkollektiv är av den lojala sorten, hälften har varit på företaget i 20 år eller mer. 93 procent svarade på enkäten, vilket är en bra svarsfrekvens. 66 procent av de svarande sade att de funderade på att byta jobb. Främsta anledningen var fabriksledningen, 70 procent pekade på den. 

”Ord som diktatur, härskartekniker, obehaglig, kränkningar är vanligt förekommande. Ledningens bristande säkerhetstänk är också en vanligt förekommande kommentar.” På frågan ”Har du upplevt någon form av diskriminering/kränkande särbehandling på arbetsplatsen det senaste året?” svarade 27 procent ”ja, jag själv” och 36 procent svarade ”ja, har sett”. När kvinnornas svar särredovisades svarade 75 procent ”ja, jag själv”. 

IF Metalls lokala ombud tyckte inte att fabriksledningen tog dem på allvar. ”Vi skyddsombud är också förbisedda gällande kommunikation, samarbete, delaktighet och definitivt inflytande.” 

Dock kunde fabriksledningen inte helt ignorera situationen. Man lät utbilda hela personalen om organisatorisk och social arbetsmiljö. Vidare anlitade ledningen en HR-konsult. Men när skyddsombuden frågade fick de veta att hennes uppdrag var att kartlägga arbetsmiljökulturen mellan olika arbetsgrupper ”och hur vi uppför oss gentemot varandra”. Att granska fabriksledningens roll ingick dock inte i uppdraget. 

Samtliga elva skyddsombuden från IF Metall och Unionen skrev tillsammans en begäran om ingripande. De var missnöjda med företagets svar. 

”Begäran gäller hur företaget och personer i ledande befattning kränker personalen och specifikt kvinnor. En viktig del i det hela är också den bestraffningsmiljö man skapat där det finns en stor rädsla för att säga ifrån och träda fram.” 

Efter Arbetsmiljöverkets inspektion fick företaget ett vitesföreläggande med flera kravpunkter. Bland annat skriver myndigheten att företaget behöver anlita en oberoende extern resurs som inte är färgad av de rådande arbetsmiljöförhållandena. ”För att rätt åtgärder blir beslutade, och vidtagna, är det viktigt att säkerställa att tillräcklig kunskap och kompetens finns för undersökningar, riskbedömningar och planerande av åtgärder kring organisatoriska och sociala arbetsmiljöförhållanden. Förutom detta grundar sig vår bedömning i att ni behöver ta hjälp av externt sakkunnig resurs på grund av den tillitsbrist som finns mellan er som arbetsgivare och skyddsombuden, vilket blev tydligt för oss vid inspektionen.” 

I våras gjorde företaget en ny undersökning, denna gång med hela personalen, inte bara tjänstemännen. Det var en extern firma som gjorde undersökningen. En del var en webbenkät som fick en svarsfrekvens på nästan 90 procent. Efter en uppföljande inspektion i juni konstaterade Arbetsmiljöverket att företaget uppfyller kraven och avslutade ärendet. Om ett år kommer myndigheten att följa upp hur det har gått med fabrikens sociala och organisatoriska arbetsmiljö i en ny inspektion. 

Läs mer: