skyddstopp

Överklagar upphävande av skyddstopp

Handels regionala skyddsombud Daniel Andersson lade skyddsstoppet mot butiken i Borlänge.

HOT OCH VÅLD. Ägare med koppling till gängkriminella hotade sin personal. Handels lade ett skyddsombudsstopp. Arbetsmiljöverket hävde det på telefon, men LO-TCO Rättskydd överklagade. Nu får juristerna bedöma risken.

Publicerad

I vanliga fall är det ertappade tjuvar eller missnöjda kunder som hotar butikspersonal. Men på livsmedelsbutiken Orient i det utsatta området Tjärna ängar i Borlänge är det tvärtom, där utgör ägarna hotet.

För tre veckor sedan lade Handels regionala skyddsombud Daniel Andersson ett skyddsombudsstopp på Orienta. Bakgrunden är att en anhörig till butiksägarna, som sköter butiken när ägarna är i Turkiet, hotat anställda till livet. Ägarna har släktband till en av huvudpersonerna i Foxtrotnätverket.

– Ägarna har flytt till Turkiet, berättar Daniel Andersson. Men en av dem lämnade över ansvaret för butiken till sin bror och det är han som hotade anställda.

Hot via chatt

Hoten framfördes bland annat i en chatt på ett sådant sätt att Daniel Andersson bedömde att det förelåg hot mot anställdas liv och hälsa. Han beslutade om skyddsombudsstopp samma dag som han fick kännedom om hoten. I mars i år detonerades en sprängladdning vid butiken, som fick stora skador. Bombningen bidrog till att understryka allvaret i de hot som anställda upplever.

Handels har ställde tre krav på butiksägarna:

– Det första gick ägarna med på, säger Daniel Andersson. Mannen som hotat har fått tillträdesförbud i butiken. Men vi kräver också att ägarna utser en arbetsmiljöansvarig som har kunskaper om arbetsmiljöarbete. Och det tredje kravet är att de upprättar en krisplan.

Livsmedelsbutiken Orienta i det ”utsatta området” Tjärna ängar har ett dussintal anställda och vägrade tidigare teckna kollektivavtal, men skrev på under konflikthot.

– Vi tror att de har 10 – 15 anställda, men det är lite oklart eftersom de inte använder arbetskläder. Däremot vet vi att de fått för låga löner och ingen ob. Ägarna följer inte kollektivavtalet.

Arbetsmiljöverket tog kontakt med Orientas ägare och uppmanade dem att i första hand försöka lösa problemen med facket lokalt. Under en vecka kvarstod skyddsombudsstoppet. Sedan kontaktade arbetsgivaren Arbetsmiljöverket med en begäran om inspektion av arbetsplatsen för att häva stoppet.

Inspektion via telefonkonferens

Arbetsmiljöverket hävde då skyddsstoppet efter en inspektion genom telefonkonferens med två av ägarna i Turkiet.

– Det var en absurd situation där de båda ägarna pratade i mun på varann och det var omöjligt att få något vettigt sammanhang, säger Daniel Andersson.

– Inspektörerna borde ha fått se butiken på plats. De har ju kontor i Falun, det tar bara en kvart att köra hit.

Arbetsmiljöverket drog slutsatsen att det inte föreligger fara för liv och hälsa att arbeta i butiken och hänvisade till att polisen i Borlänge bedömer att det inte föreligger något omedelbart hot mot de butiksanställda.

– Ett märkligt beslut, anser Daniel Andersson. Jag har pratat med flera anställda som är rädda för att gå tillbaka till Orient. Och de är besvikna eftersom de tycker att deras upplevelse inte tas på allvar.

Handels kontaktade då LO-TCO Rättskydd som överklagade beslutet den 27 oktober.

– På skyddsombudets begäran överklagar vi det hävda skyddsstoppet och begär ett interimistiskt beslut, säger förbundsjurist Styrmir Olafsson på LO-TCO Rättsskydd. Sådana här ärenden ska hanteras skyndsamt.

Överklagandet skickas först till Arbetsmiljöverket, som i sin tur skickar in det till förvaltningsrätten. Det blir sedan upp till juristerna att avgöra om de anställda på Orienta arbetar under så stor risk att butiken åter bör stängas.