rättsligt

Minderåriga på teatern ska prövas igen

Stadsteaterni Stockholm vill sätta upp musikalen Matilda i höst med över 20 barnskådespelare på scenen..

BAKLÄXA. Förvaltningsrätten håller inte med Arbetsmiljöverkets bedömning att Stadsteatern inte nog tar hand om sina barnskådespelare i musikalen Matilda. Verket får ompröva sitt avslag till teatern. 

Publicerad Senast uppdaterad

Inför hösten 2023 ansökte Kulturhuset Stadsteatern AB om dispens för minderåriga att medverka i en teaterföreställning i Stockholm. Medverkan innebar att barnen skulle missa en del skoldagar. Det skulle dock finnas tid för läxläsning på teatern och sex barnansvariga hade anställts för att säkra att barnen skulle få en trivsam, säker och god arbetsmiljö, enligt Kulturhusets ansökan. Barnens skolor är positiva till medverkan.
Arbetsmiljöverket ansåg dock att det schema som presenterades för barnens medverkan var för omfattande och därmed inkräktade för mycket på skolgång och barnens möjligheter till fritidsaktiviteter.
Kulturhuset överklagade till förvaltningsrätten, och presenterade ett något ändrat schema. Samtidigt ifrågasatte man vilka regler som gäller; då man inte fått några tydliga riktlinjer från Arbetsmiljöverke.  Under ärendets gång hade man jämfört med tidigare föreställningar där tillstånd beviljats. Ingenting stack ut den här gången, varför teatern undrade varför ansökan nu skulle nekas. Just de här barnens fritidsaktiviteter har dessutom under större delen av deras uppväxt bestått av teater, dans och musik.
Arbetsmiljöverket svarade inför förvaltningsrättens behandling att man stramat upp sin praxis för att bättre skydda minderårigas intressen i enlighet med myndighetens regler och EU:s praxis. ”Skolplikten måste väga tungt för att barnens framtid inte ska bli lidande”, skrev verket i sin inlaga. Därtill anförde man att andra uppsättningar inte inneburit lika täta scheman för barnen, som varit indelade i flera grupper och därmed inte repeterat lika ofta.
Det nya schema som presenterades inför förvaltningsrätten avfärdade verket som att det ”förefaller vara en efterhandskonstruktion”.
Förvaltningsrätten svarar på den invändningen att det inte har kommit fram skäl att ifrågasätta att det justerade schemat är det som kommer användas om ansökan beviljas. Rätten gör bedömningen att barnens schema och vidtagna åtgärder kring skolgång förefaller vara tillräckligt betryggande för att dispens ska kunna ges, men skickar tillbaka ärendet för ny prövning på Arbetsmiljöverket då man inte anser att Arbetsmiljöverket har tydliggjort om övriga villkor för ansökan är uppfyllda. 

Läs mer: